Walter Model een Duitse veldmaarschalk

afbeelding van P Geertsma

Otto Moritz Walter Model was op 24 januari 1891 geboren in Genthin. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam Walter Model deel aan de strijd als luitenant. Tijdens deze eerste grote oorlog zou hij twee keer zijn bevorderd naar een hogere militaire functie. Na de Eerste Wereldoorlog behoorde Model tot de Duitser militairen die in het leger van de Weimarrepubliek werden opgenomen. Tijdens zijn dienst in dit leger werd hij bevorderd tot de rang majoor. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uit brak werd Walter Model bevorderd tot chef-staf van het Duitse leger. In die functie nam hij in 1939 deel aan de Duitse aanval op Polen. Later zou hij ook deelnemen aan de aanval op Frankrijk. Na aan de aanval op Frankrijk te hebben deelgenomen werd Walter Model ingezet aan het Oostfront.

Hoewel de Duitsers in eerste instantie vele overwinningen behaalden aan het Oostfront werden ze door de overmacht aan Russische soldaten al spoedig in het nauw gedreven. Vanwege de kundigheid van Model werd de schade voor de Duitse troepen redelijk beperkt. De Division Gross Deutschland werd aan het Oostfront ook wel de brandweer divisie genoemd. Voor velen binnen het Duitse leger was Walter Model, die inmiddels veldmaarschalk was geworden, echter de “brandweerman van het Oostfront” omdat hij overal werd ingezet waar een doorbraak van de Russen moest worden voorkomen. Walter Model was zeer goed in het improviseren en ontwikkelen van verdedigingsgevechten.

Op 23 mei 1942 ontkwam Walter Model ter nauwer nood aan de dood. Hij raakte zwaar gewond door een kogel van een Russische sluipschutter die zijn long doorboorde terwijl Walter Model in een Duits verkenningsvliegtuig vloog over de Russische bossen. In een veldhospitaal werd hij met spoed geopereerd waardoor hij in leven kon blijven.

Na de aanslag op Adolf Hitler (20 juli 1944) door Claus von Stauffenberg en zijn medestanders pleegde generaal Günther von Kluge zelfmoord. Hierdoor was een belangrijk Duits kopstuk aan het Westfront verdwenen. Walter Model moest de plaats van Kluge innemen en was vanaf 1944 verantwoordelijk voor Westfront. Hoewel Walter Model zijn uiterste best deed om de geallieerden te stoppen wist hij toch weinig meer te doen dan vertraagd terug te trekken.

Tijdens het Ardennenoffensief, dat door hem ontworpen was, voerde hij één van de laatste grote aanvallen uit tegen de geallieerden. Deze liep echter stuk omdat de Duitsers nauwelijks militaire vliegtuigen hadden. Hierdoor waren de Duitse tanks en infanteristen zeer kwetsbaar.

Toen de geallieerden Operatie Market Garden uitvoerden was Model de belangrijkste militaire tegenstander. Model wist de opmars van de geallieerden in eerste instantie te stoppen. Toen de geallieerden echter versterking kregen werden uiteindelijk ook de troepen van Walter Model verslagen.

Walter Model stierf in de buurt van Düsseldorf op 21 april 1945 door zelfmoord te plegen. Het leger waaraan hij op dat moment leiding gaf ‘legergroep-B’ werd ingesloten door de geallieerde troepen. Walter Model wilde zich echter niet overgeven en besloot daarom gif in te nemen.