Walcheren in de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Hoewel Nederland binnen een paar dagen was overwonnen door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog duurde de bevrijding van Nederland veel langer. Tijdens de bezetting hadden de Duitsers verschillende sterke bunkers gebouwd ten behoeve van de Atlantikwall. Ook in Zeeland werden er verschillende bunkers gebouwd door de Duitsers. Het eiland Walcheren bevatte een aantal belangrijke verdedigingsstellingen van de Duitsers daarom werd om Walcheren zeer hard gevochten. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog probeerden de Britten Nederland o.a. vanuit Zeeland te bevrijden Het doel van de gevechten was in eerste instantie niet de bevrijding van de locale bevolking. Het belangrijkste was het vernietigingen van de Duitse bunkerstellingen zodat er een vrije doorgang was voor de geallieerde schepen naar de reeds veroverde havenstad Antwerpen. Omdat Antwerpen op 4 september 1944 in geallieerde handen was gevallen wilden de geallieerden deze grote haven gebruiken voor hun bevoorrading.

De Duitsers hadden echter de overkant van de Schelde in handen en dat zorgde voor moeilijkheden wanneer de bevoorrading op gang zou komen. Antwerpen moest echter wel als aanvoerhaven worden gebruikt omdat de opmars van de geallieerden een te grote druk legde op de andere aanvoerlijnen. Walcheren moest worden veroverd door de geallieerden. Op Walcheren waren verschillende bunkers van de Duitsers geplaatst die een groot gevaar vormden. De geallieerden besloten een strategische inundatie van Walcheren uit te voeren om zodoende de Duitse stellingen te vernietigen. Westkapelle is het meest westelijke puntje van het voormalige eiland Walcheren in Zeeland. Hier werd tijdens de Tweede Wereldoorlog hard gevochten.. Er werden verschillende bommenwerpers ingezet die er voor moesten zorgen dat Walcheren onder water zou komen te staan zodat de Duitsers het eiland moeilijker konden verdedigen. Op 3 oktober 1944 werd de zeedijk aan de zuidkant van Westkapelle door Britse bommenwerpers gebombardeerd. Het resultaat van dit eerste bombardement was echter onvoldoende. Daarom besloten de geallieerden om nog een bombardement uit te voeren. Dit vond plaats op 7 oktober tussen 13.00 en 15.00 uur. De dijken bij Fort de Nolle in Vlissingen en bij Ritthem tussen Fort Zoutman en Fort Rammekens werden toen gebombardeerd.

In Westkapelle kwamen bij de bombardementen in totaal 180 inwoners om het leven. Ook veel vee verdronk. Walcheren kwam voor een groot deel onder water te staan en Westkapelle werd vrijwel geheel weggevaagd. Wanneer je nu door de straten van Westkapelle loopt dan zie je duidelijk dat er vrijwel alleen maar naoorlogse gebouwen staan. Van de oude sfeer van vroeger is nauwelijks meer iets te zien.