Waarnemersmissie Arabische Liga in Syrië mislukt

afbeelding van P Geertsma

De afgelopen dagen kreeg de waarnemersmissie van de Arabische Liga steeds meer kritiek. De beelden op televisie en internet laten een hevig verontruste bevolking van Syrië zien terwijl de woordvoerder van de waarnemersmissie beweerd dat er niets bijzonders aan de hand is in Syrië. De waarnemers worden door deze uitspraak nauwelijks serieus genomen. Wat vooral verbazing schept zijn de beelden waarop de waarnemers geweerschoten horen in de straten van Syrië. Een aantal burgers geeft dat dan dat er op burgers geschoten wordt terwijl de waarnemers is veiligheid worden gebracht.

Nu hebben de militairen van het Syrische leger vrijdag 6 januari 2012 ook op de waarnemers geschoten tijdens een bezoek aan de Syrische stad Arbeen. Dit nieuws werd gemeld door de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

Inmiddels zijn er verschillende militairen van het Syrische leger overgelopen naar de zijde van de burgers. Het is voor een militair natuurlijk verschrikkelijk wanneer je gedwongen wordt om op je eigen mensen te schieten. De burgers en overgelopen militairen hebben het Vrije Syrische Leger (FSA) opgericht. Deze gewapende opstandelingen worden geleid door kolonel Riad al-Asaad. Deze kolonel gaf aan dat de waarnemersmissie van de Arabische Liga is mislukt. De FSA eist dat de waarnemers vertrekken omdat ze in hun ogen niet te vertrouwen zijn.

Volgens de VN zijn er de afgelopen 10 maanden al meer dan 5000 slachtoffers gevallen in .