Vooropleiding voor de Luchtmobiele Brigade bij Koninklijke Landmacht

afbeelding van P Geertsma

De Luchtmobiele brigade is een krijgsmachtonderdeel dat onder de Koninklijke Landmacht valt. De Luchtmobiele brigade wordt door veel militairen ook wel gewoon Luchtmobiel genoemd. Eigenlijk is het een specialistische eenheid die door de lucht wordt verplaatst naar het front. Meestal worden Luchtmobiele infanteristen direct achter de vijandelijke linies gedropt doormiddel van helikopters. Vanuit die positie kunnen de ‘rode baretten’ hun gevaarlijke werk uitvoeren en de vijand in de rug aanvallen. Omdat dit werk zo gevaarlijk is moeten militairen van de Luchtmobiele brigade over een uitstekende conditie beschikken en zeer stressbestendig zijn. Een conditie kun je ontwikkelen maar stressbestendigheid moet eigenlijk van nature een karaktereigenschap zijn. Een sollicitant die zich wil aanmelden voor Luchtmobiel moet goed rekening houden met het feit dat hij of zij eigenlijk geen hoogtevrees mag hebben omdat er regelmatig oefeningen op hoogte worden gehouden.

De vooropleiding voor de Luchtmobiele brigade is niet hoger dan de vooropleiding van andere infanterieonderdelen. Zo kun je al bij Luchtmobiel solliciteren wanneer je VMBO Kader Beroepsgericht hebt afgerond of beschikt over een diploma VBO C-niveau. Een hogere opleiding mag altijd maar is niet vereist. Wel zorgt een hogere opleiding er voor dat je binnen Luchtmobiel sneller kunt doorgroeien naar een hogere rang. Met VMBO Kader Beroepsgericht of VBO C kun je naar de Koninklijke Militaire School KMS om daar een opleiding tot onderofficier te volgen. Met Havo niveau of hoger kun je naar de Koninklijke Militaire Academie om daar een opleiding te volgen tot officier.

Daarnaast kun je nog verschillende opleidingen volgen bij de Luchtmobiele Brigade om jezelf te specialiseren is het raken van doelen op lange afstanden of de communicatie.