Vidkun Quisling een verrader uit Noorwegen in Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

In de Tweede Wereldoorlog en de periode daarvoor zijn er verschillende personen en organisaties geweest die wilden samenwerken met de nazi’s uit Duitsland. Deze personen zaten niet alleen in Duitsland maar ook in de landen daar om heen. In een aantal gevallen wilden de partijen in de naburige landen zo graag met de nazi’s samenwerken dat ze daarvoor hun eigen land wilden verraden. In Noorwegen was de beweging Nasjonal Samling ( dat betekend Nationale Eenheid) bereid om dit te doen.

De leider van deze partij was Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling. Hij was overtuigd nationaal-socialist en werd geboren in Fyresdal op 18 juli 1887. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij een van de bekendste collaborateurs geworden. Samen met zijn partij wilde hij er voor zorgen dat Noorwegen zou worden ingenomen door de Duitsers. Op die manier zou de regering van Noorwegen nationaal-socialistisch kunnen worden en was zijn doel bereikt. Zijn plannen werden op 9 april 1940 werkelijkheid. Duitsland had na een vrij korte oorlog tegen Noorwegen weer een nieuw land bezet.

Vidkun Quisling dacht dat de nazi’s hem nu zouden kiezen als leider van de nazi’s in Noorwegen maar daar gingen de Duitsers niet mee akkoord. Zij besloten om een andere kandidaat op die functie te zetten namelijk Josef Terboven. Er werd door de Duitsers wel 1 partij toegelaten tot de regering van Noorwegen. Dit was de partij van Vidkun Quisling oftewel de Nasjonal Samling. Op 1 februari 1943 werd Quisling benoemd tot minister-president van Noorwegen. Nu had hij de invloed gekregen die hij wilde hebben.

Wegens zijn verraad waren heel veel Noren voor de doodstraf van Vidkun Quisling. Hij had zijn eigen land verraden. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij al spoedig gevangen genomen en op 24 oktober 1945 werd hij geëxecuteerd. Quisling is een zeer bekende verader van de Tweede Wereldoorlog. Daarom wordt de naam Quisling nog steeds gezien als synoniem gebruikt voor verrader of collaborateur. Ook in het Nederlands wordt Quisling gebruikt voor verrader.