Verzetstrijder Willem Poorterman onderscheiden met verzetsherdenkingskruis

afbeelding van P Geertsma

Hendrik Willem Poorterman was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was geboren in 1924 en heeft de oorlog overleeft.

Willem Poorterman had in de Tweede Wereldoorlog in het jaar 1942 een verzetsbeweging opgericht samen met een aantal andere verzetstrijders om de plannen van de Duitse bezetter tegen te werken. De verzetsgroep kreeg de naam "Eversberg". De groep Eversberg was actief in de omgeving van Nijverdal. De groep hield zich onder andere bezig met het verschuilen van Engelse en Amerikaanse piloten op onderduikadressen. Ook verspreiden leden van de Eversberggroep het illegale blad Trouw onder de Nederlandse bevolking.

Willem Poorterman kreeg na de oorlog verschillende onderscheidingen voor zijn moed en trouw aan de Nederlandse staat. Zo kreeg hij vand e Nederlandse overheid het Verzetsherdenkingskruis.

In 2006 overleed Willem Poorterman op de leeftijd van 82 jaar. Hij werd begraven in Hellendoorn.

We kunnen nu terugkijken op het leven van verschillende Nederlandse helden die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden voor de Nederlandse bevolking en haar vrijheid. Ook Willem Poorterman liep tijdens de oorlog het gevaar om door de Duitsers gevangen genomen te worden daarom was ook hij een tijd ondergedoken. We mogen in dankbaarheid op de moed en trouw terugkijken van deze dappere strijders.