Veranderingen in de functie militair

afbeelding van P Geertsma

Het beroep militair is door de eeuwen heen behoorlijk veranderd. Van oudsher waren militairen personen die ingehuurd werden door krijgsheren of die moesten vechten in dienst van hun koning of heerser. Door de jaren heen veranderde de functie van de militair steeds meer. Militairen werden steeds professioneler en krijgen steeds meer te maken met geavanceerde wapens waarmee het contact tussen de vijanden onderling over een steeds grotere afstand plaatsvond. Tegenwoordig hebben de meeste landen een grote diversiteit aan militaire functies. Militairen zijn niet langer ‘gewoon militair’ maar kunnen artillerist, infanterist of cavalerist zijn. Daarnaast zijn er vele specialistische functies zoals commando’s en parachutisten. In plaats van paarden zijn er tegenwoordig tanks en andere gepantserde voertuigen waarmee militairen snel over het front en naar het front kunnen worden verplaatst.

De uitrusting van de militair is ook veranderd en heeft door de jaren heen een grote ontwikkeling doorgemaakt. De eerste militairen droegen bijna geen bescherming terwijl in de middeleeuwen de militairen (of ridders) grote borstplaten en harnassen droegen. Vanaf de middeleeuwen werd er steeds meer gebruik gemaakt van handkanonnen en donderbussen. Deze voorlopers van musketten en karabijnen zorgden er voor dat militairen niet meer zware bepantseringen hoefden te dragen. In plaats van helmen werden hoeden gedragen en militairen begonnen op een grotere afstand tot elkaar te vechten. Na verloop van tijd werden de felgekleurde uniformen vervangen door camouflagepakken en daarnaast begonnen de soldaten weer metalen helmen te dragen.

Door de toepassing van kunststoffen werden weer nieuwe borstplaten ingevoerd. Deze bestonden uit kogelvrije vesten en scherfvesten. De metalen helmen werden vervangen door kunststof helmen. De uitrusting van de militairen wordt steeds meer aangepast aan de praktische toepassing in gevechten. Hierdoor is veel militaire kleding tegenwoordig lichtgewicht.

Niet alleen de uitrusting van militairen is veranderd ook de taken veranderen. Met name de internationale samenwerking zorgt er voor dat militairen overal ter wereld ingezet kunnen worden. De inzet van militairen richt zich tegenwoordig niet alleen op het uitoefenen van gevechtstaken maar ook op het handhaven van de vrede of het afdwingen van vrede. Daarnaast worden militairen ingezet tijdens humanitaire missies over de hele wereld in crisisgebieden. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van militairen is hierdoor toegenomen.

De functie militair is door de jaren heen nooit hetzelfde geweest en zal ook nooit hetzelfde blijven. Ik ben benieuwd hoe de militair van de toekomst er uitziet en wat zijn taken zullen zijn.