Veldmaarschalk Friedrich Paulus

afbeelding van P Geertsma

Friedrich Wilhelm Ernst Paulus is de volledige naam van een Duitse Veldmaarschalk. Deze Veldmaarschalk wordt ook wel Veldmaarschalk Paulus genoemd of “Von Paulus”. De laatste benaming is echter niet juist. Veel Duitse officieren met ‘Von’ in hun achternaam waren van adel. Veldmaarschalk Paulus was echter niet van adel. Hij werd op 23 september 1890 geboren in Breitenau. Tijdens zijn leven beklede Paulus verschillende militaire functies in het Duitse leger. Hij vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij was toen nog Luitenant en was meer een persoon die op ‘kantoor’ bleef dan echt daadwerkelijk aan de frontlinies vocht. Paulus was een nadenkend persoon die beslissingen weloverwogen nam.

Na de Eerste Wereldoorlog was hij één van de weinige Duitse militairen die nog dienst mochten blijven doen in het nieuwe verkleinde Duitse leger. Tijdens zijn dienstperiode in vredestijd dacht Paulus veel na over het tankwapen op het slagveld. Hij werkte met de uitvoering van zijn plannen samen met het Russische leger. Al spoedig was Adolf Hitler overtuigd van de macht van het tankwapen. Duitsland ging over op de productie van lichte tanks.

In 1938 werd Paulus chef van de generale staf van het eerste Duitse Pantserkorps dat werd gevormd. Al spoedig bleek dat het tankwapen niet alleen een experiment was maar dat het daadwerkelijk in de strijd zou worden geworpen in een aanvalsoorlog. Adolf Hitler beval de aanval op Polen en 1939 nam ook Friedrich Paulus aan deze aanvalsoorlog deel. Dit was niet de enige aanval waaraan hij deelnam. De Duitse oorlogsmachine rukte verder op en viel steeds meer landen binnen.

In 1940 vocht Friederich Paulus tegen België en later ook tegen Frankrijk. Daarnaast was hij betrokken bij het ontwikkelen van theorieën over de wijze waarop Engeland het beste kon worden overwonnen. Engeland werd echter niet overwonnen en al spoedig begon Adolf Hitler zijn aandacht op het oosten te vestigen. Daar was de aartsvijand Rusland.

Adolf Hitler wilde de ‘Russische Reus’ overwinnen en startte Operatie Barbarossa. Dit werd een keerpunt in het leven van Veldmaarschalk Friedrich Paulus.