V-wapens de Duitse Vergeltungswaffen in de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

V-wapens werden ook wel Duitslands geheime wapens genoemd of in het Duits Vergeltungswaffen. V-wapens is daar in feite ook een afkorting van. Deze V-wapens werden tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog ingezet tegen de geallieerden. Met deze V-wapens wilden de Duitsers de hevige aanvallen van de geallieerden vergelden. Technici in Duitsland kregen de opdracht om speciale wapens te ontwikkelen die een grote impact zouden hebben op de geallieerde doelen en het moraal van de geallieerden.

Vergeltungswaffen in de Duitse propaganda
De Duitse propagandaminister Joseph Goebbels maakte in de propaganda gebruik van deze wapens om de Duitse bevolking te tonen dat de oorlog voor Duitsland nog niet verloren was. Adolf Hitler had zeer veel vertrouwen in deze wapens en hoopte dat deze wapens de kansen op het strijdtoneel ten gunste van Duitsland zouden laten keren.

Verschillende V-wapens
Er werden veel verschillende wonderwapens ontwikkeld door de Duitse technici onder leiding van Wernher von Braun. Uiteindelijk werden er slechts drie ontwikkeld voor de strijd. Hiervan werden slechts twee echt als V-wapens ingezet. Dit waren de raketten V1 en V2. Deze V-wapens waren eigenlijk een soort raketten of vliegende bommen. Na enkele proeven werden deze V-wapens ingezet tegen verschillende doelen in Engeland.

V1 raket
De V1 was meer een soort onbemand vliegtuig van ongeveer 8 meter lang. De V1 werd met een soort katapultsysteem afgevuurd. In de V1 zat een pulserende straalmotor die op benzine draaide. De V1 kon maximaal 300 kilometer afleggen. Daarna viel deze bom naar beneden op het doel. Er werden in totaal 8000 V1’s ingezet.

V2 raket
De V2 raketten waren voorzien van een startmotor die werkte op vloeibare zuurstof en alcohol. Er werden vanaf september 1944 meer dan 3000 V2’s gelanceerd afgevuurd op doelen in geallieerde landen. De landen die het te verduren kregen waren Engeland en het pas bevrijde België.