Trainingsmissie Afghanistan 2011 voor politiepersoneel in provincie Kunduz

afbeelding van P Geertsma

In 2011 wil de Nederlandse overheid weer een nieuwe missie van start laten gaan in Afghanistan. Het vorige kabinet was nog ‘gevallen’ over een langere deelname van Nederlandse militairen in Afghanistan. Met de nieuwe coalitie lijkt de overheid nu toch weer een bijdrage te willen leveren aan de stabiliteit van Afghanistan. Vooralsnog zijn alleen de regeringspartijen CDA en VVD uitgesproken voorstander van de nieuwe missie. Pvda heeft al laten weten dat ze tegenstander is van een nieuwe missie voor Nederlandse militairen en politiepersoneel in Afghanistan. Ook coalitiepartij PVV ziet geen heil in de plannen van het CDA en de VVD.

Met de genoemde voorstellen voor een nieuwe missie heeft het kabinet Rutte in mijn ogen wel lef. Ze zijn niet zeker van een meerderheid die in de kamer met hun voorstellen zal instemmen. Nu ook PVV openlijk tegenstander is wordt de kans dat de plannen worden doorgevoerd aanzienlijk verkleint. De regeringspartijen CDA en VVD zijn nu afhankelijk van de partijen in de oppositie om hun plannen succesvol door te voeren. De politiek is wat dat betreft net handel. De ‘voor wat hoort wat’ mentaliteit zal hier waarschijnlijk weer van toepassing zijn. De coalitiepartijen zullen de nodige eisen stellen voordat ze gaan instemmen met de voorgenomen plannen voor de missie in Afghanistan.

Ondanks deze onzekerheden is Rutte overtuigd van het nut van de missie. De vraag blijft natuurlijk waarom de Nederlandse militairen niet gewoon in Uruzgan hadden kunnen blijven? Het afsluiten van die missie kostte enorm veel geld. Het opstarten van een nieuwe missie zal ook grote kosten met zich meebrengen. Zeker nu de militairen naar een geheel andere regio gaan. In de Afghaanse provincie Kunduz hebben ze nog niet de netwerken en contacten opgebouwd die ze in Uruzgan hadden. Veel werk zal overnieuw gedaan moeten worden. Daarnaast zijn ze voor een groot deel afhankelijk van internationale bondgenoten op het gebied van militaire steun wanneer vijandelijke acties op de trainers plaatsvinden.

In het verleden hebben Nederlandse militairen niet altijd de militaire steun gekregen die ze nodig hadden van hun internationale militaire bondgenoten. In tegenstelling tot de toenmalige bondgenoten zijn de Duitse militairen wel een effectieve partner om op de steunen. Toch blijft het naar mijn mening het beste om zelf voldoende strijdkracht deel te nemen aan een missie om vijandelijke aanvallen snel en effectief af te slaan. Zowel op de grond als vanuit de lucht.

Men kan beter een missie goed doen dan half.

Wanneer u een reactie wilt geven op dit bericht kunt u zich aanmelden op het forum van: www.militair.net . Bij het onderdeel uitzendingen staat een topic waar u uw mening kunt geven over dit onderwerp.