Tijdperk zeppelins voorbij?

afbeelding van P Geertsma

Na de ramp met de zeppelin LZ129 Hindenburg op 6 mei 1937 werden er steeds minder vluchten met zeppelins ondernomen. De ramp met de LZ129 Hindenburg was zeer indrukwekkend. De luchtschip vatte vlam en explodeerde korte tijd later. Binnen 32 seconden lag het schip in een vlammenzee op de grond. Een radiopresentator die het gebeuren met eigen ogen had gezien raakte geëmotioneerd door het gruwelijke schouwspel. In totaal kwamen 35 mensen van de 97 mensen om het leven.

Na de ramp met de LZ129 Hindenburg waren zeppelins niet meer in trek bij de bevolking. Er werd steeds meer gebruik gemaakt van vliegtuigen die veel sneller waren en volgens sommigen ook veel veiliger. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werden in Duitsland de laatste zeppelins gesloopt op bevel van Hermann Göring. De sloop begon in 1940. De materialen van de zeppelins werden voor andere vliegtuigen en oorlogsmaterialen gebruikt.

Tegenwoordig zijn er maar weinig zeppelins in gebruik. Dat is jammer want deze imposante luchtschepen hebben toch een bepaalde charme.