Terroristenleider Osma Bin Laden gedood

afbeelding van P Geertsma

Tijdens een persconferentie op zondagavond 1 mei heeft de Amerikaanse president Barack Obama bevestigd dat de terroristenleider Osma Bin Laden gedood is door de Amerikaanse troepen. De militaire operatie tegen de troepen van Osma Bin Laden werd uitgevoerd vanaf augustus 2010. Toen kwamen de Amerikanen de terroristenleider op het spoor. De Amerikanen werden hierbij gesteund door Pakistan. Het duurde echter maanden voordat de identiteit van Bin Laden werd vastgesteld.

Hij verbleef in Pakistan vlak in de buurt van de hoofdstad Islamabad in de plaats Abbotabad. Een eenheid van special forces wist het gebouw te overmeesteren waar Bin Laden zich bevond. Na een gevecht hadden ze het gebouw in handen en namen ze het lichaam van Bin Laden mee. Bin Laden zou tijdens de gevechten door zijn hoofd zijn geschoten. Zijn ‘volwassen’ zoon zou ook gedood zijn evenals een vrouw die door een terrorist werd gebruikt als menselijk schild. Deze informatie kwam naar buiten via een anonieme bron. Tijdens deze operatie zouden geen Amerikaanse militairen omgekomen zijn.

Osama Bin Laden was de leider van het internationale terreurnetwerk al-Qaeda. Met de dood van deze leider is het gevaar voor aanslagen echter nog niet geweken. De Amerikaanse president maakte duidelijk tijdens zijn persconferentie dat de strijd tegen het internationale terrorisme niet voorbij is. De VS moeten ''waakzaam'' blijven volgens Obama. Verder gaf hij aan dat Amerika niet vecht tegen de Islam maar tegen terroristen die in naam van de Islam onschuldige mensen doden. Obama zei dat Bin Laden juist oorlog voerde tegen moslims die ook slachtoffer werden van de aanslagen van het terreurnetwerk van al-Qaeda.