T-34 meest succesvolle tank in de Tweede Wereldoorlog tegen nazi-Duitsland

afbeelding van P Geertsma

T-34 tank was een tank die door de Russen werd ingezet in de Tweede Wereldoorlog. Deze tanks waren tijdens de strijd tegen de Duitse Wehrmacht erg succesvol. Met name de tactische mobiliteit van dit tankwapen zorgde voor een groot voordeel voor het Rode Leger op het strijdtoneel. De T-34 was eenvoudig te besturen en kon met zijn grote rupsbanden over terreinen manoeuvreren waar Duitse tanks vastliepen. Hierdoor kon de T-34 succesvol opereren in de moerassen en modder die was ontstaan door sneeuw en smeltwater. Een ander belangrijk voordeel van de T-34 was het pantser dat 18-60 mm dik was. Daarnaast was het pantser op de T-34 schuin geplaatst waardoor het effect van de bepantsering werd vergroot. De T-34 had als hoofdbewapening een 76,2 mm kanon. Daarnaast waren er twee 7,62 mm machinegeweren op de tanks geplaatst.

De T-34 een strategisch voordeel
Ook de snelheid waarmee de T-34 kon worden geproduceerd zorgde voor grote voordelen voor de Sovjet Unie. Vanaf juni 1940 begon de massaproductie in de plaats Charkov van de T-34. Het betrof hier het T-34 model van 1940. Daarna ging de productie van deze tanks naar Stalingrad. In Oeralvagonzavod in Nizjni Tagil werden meer dan 35.000 T-34 tanks geproduceerd. Deze enorme productie zorgde voor een onmogelijke taak voor de Duitse oorlogsindustrie die voortdurend werd gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen. Naarmate de Tweede Wereldoorlog vorderde wilden de Duitsers steeds betere tanks produceren terwijl de Russen de nadruk legde op sneller grotere hoeveelheden tanks produceren. De keuze van de Russen was strategisch de verstandigste.

T-34 meest succesvolle tank
De T-34 werd door de Duitsers gevreesd. De Duitse oorlogsindustrie probeerde met de Tiger 1 tanks het moraal van haar eigen troepen omhoog te brengen en de T-34 tanks te vernietigen. De Tiger 1 werd echter lang niet zo massaal in de strijd geworpen om een echt strategisch voordeel voor de Duitse troepen te behalen. Dit kwam voornamelijk omdat de Tiger 1 met meer moeite moest worden geproduceerd. De Tiger 1 was daarnaast zwaarder en kon minder snel manouveren. Een Tiger 1 had een topsnelheid van 38 kilometer per uur terwijl de T-34 een topsnelheid had van 55 kilometer per uur. Het rijbereik van een T-34 was daarnaast 186 kilometer. Dit was 86 kilometer meer dan de Duitse Tiger 1 tanks. De Russische T-34 tanks worden daarom gezien als de meest succesvolle tanks van de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog ging de productie van de T-34 verder. Het model werd een aantal keer verbeterd.