De Stengun een wapen met veel storingen

afbeelding van P Geertsma

De Stengun is een Brits 9 mm pistoolmitrailleur. Dit wapen werd gebruikt door de Britse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog. De Stengun of 'sten' is een typisch massaproductiewapen dat er voor moest zorgen dat Britse soldaten zo snel mogelijk een wapen konden krijgen. Zelf heb ik een keer een Stengun in mijn handen gehad en meteen viel mij op hoe eenvoudig dit wapen is. De eigenaar van het wapen vertelde mij dat de Stengun geproduceerd werd door een fabriekant van fietspompen. Zelf heb ik daar niets over kunnen vinden. Wel is het wapen zeer eenvoudig en zit er in het midden een grote veer. Deze zou op en neer gaan tijdens het schieten en zo de kogels naar buiten sproeien. Met de Stangun hadden veel Britten problemen omdat dit wapen wel eens vast liep. Wanneer een onhandige soldaat dan in de loop keek om te kijken of deze verstop zat was het mogelijk dat de kogel alsnog losschoot en de soldaat door eigen vuur dode.

Tijdens de moordaanslag op Reinhard Heydrich weigerde de Stengun van verzetstrijder Gabcik. Gelukkig wierp zijn collega Kubis een granaat naar Heydrichs auto waardoor Reinhard Heydrich alsnog werd getroffen.

Het belangrijkste van een wapen is dat hij werkt wanneer dat nodig is. Een Stengun was een redelijk wapen maar niet echt betrouwbaar..