Special Air Service de beste commando eenheid ter wereld.

afbeelding van P Geertsma

Er zijn verschillende speciale eenheden in de Wereld. Nederland heeft zelf onder andere het korps commandotroepen (het KCT) en de brigade speciale beveiliging. Ook onze bondgenoten hebben verschillende eenheden die zeer goed moeilijke taken kunnen uitvoeren in vijandelijk gebied. Zo heeft Amerika de Navy Seals. Die zijn getraind om aanvallen uit te voeren vanaf zee en uit helicopters.

Naar mijn mening is de speciale eenheid van de Britten de beste. Ik doel hierbij op de S.A.S. de Special Air Service. Deze eenheid onstond in 1941 aan het front in Noord-Afrika waar de Britten tegen het Duitse Afrikakorps van Erwin Rommel moesten vechten. De S.A.S. was belast met het uitvoeren van gerichte verassingsaanvallen om zodoende de Duitse troepen in verwarring te brengen en hun voorraden te vernietigen.

Na de tweede wereldoorlog werd de S.A.S. voor korte tijd opgeheven om in 1948 weer te S.A.S. worden opgericht door Brigade generaal Mike Calvert.

Sinds die tijd heeft de Special Air Service verschillende missies uitgevoerd over de hele wereld. De eenheid is slagvaardig en goed op haar zware taken voorbereid. Dit komt door de uitgebreide selectie en training waar de soldaten aan zijn onderworpen.