Slagkruiser HMS Hood en slagschip de Bismarck in de Slag in Straat Denemarken

afbeelding van P Geertsma

Tijdens de Slag in Straat Denemarken op 24 mei 1941 werd de Britse slagkruiser HMS Hood tot zinken gebracht door het Duitse slagschip de Bismarck, die vernoemd was naar een oude Duitse kanselier Otto von Bismarck. Het verlies van de HMS Hood had een grote psychologische uitwerking op de Britse admiraliteit.

De Bismarck en de Duitse kruiser Prinz Eugen troffen op 24 mei 1941 de Britse HMS Hood en de HMS Prince of Wales in de Straat van Denemarken. Tijdens de zeeslag die volgde werd de Britse slagkruiser HMS Hood door een granaat van de Bismarck getroffen. De granaat vloog met een boog op het minder zwaar bepantserde achterdek van de HMS Hood waardoor het schip fataal werd getroffen.

De HMS Hood kwam tot zinken en daarmee verging één van de grootste marine symbolen van de Britse Admiraliteit. Het nieuws over de vernietiging van de trotse Britse slagkruiser vonden veel Britten moeilijk te geloven. Van de 1418 bemanningsleden overleefden slechts 3 de aanval op de HMS Hood. Voor velen was de HMS Hood het symbool van de Britse macht over de zeeën van de wereld. Nu het schip ‘verdwenen’ was probeerde de Britse autoriteiten te achterhalen hoe dit kon gebeuren. Er werd hiervoor een speciale onderzoekscommissie ingesteld.

De oorzaak van de vernietiging van de HMS Hood lag voornamelijk in de zwakke bepantsering van het achterdek. Door de emotionele schok van het verlies van de HMS Hood zette de Britse regering alles op alles om haar militairen aan te sporen om de Duitse Bismarck te vernietigen. Winston Churchill gaf kort en duidelijk het bevel aan de Britse Marine: "Sink The Bismarck!". Uiteindelijk gebeurde dit ook. Op 27 mei werd de Bismarck tot zinken gebracht door een geslaagde tegenaanval vanuit het water en vanuit de lucht door de geallieerden. Overigens had de Duitse bemanning zelf de Bismarck tot zinken gebracht om te voorkomen dat het slagschip geheel aan stukken zou worden geschoten.