Si vis pacem, para bellum

afbeelding van P Geertsma

Si vis pacem, para bellum Dit is een oud Latijns gezegde .

Het wordt vaak vertaald met "wie vrede wil, bereide zich voor op oorlog ". Dit houd in dat je als land jezelf moet voorbereiden op oorlog als je daadwerkelijk in vrede wil leven.

Verschillende politieke partijen wilden na de eerste wereldoorlog geen oorlog meer en besloten geen geld meer te investeren in defensie en de wapenindustrie. Dit geld konden veel landen (waaronder bijvoorbeeld Engeland) beter gebruiken om de werkloosheid aan te pakken en andere voorzieningen voor burger te realiseren. Dit was op zich een goed streven. Chamberlain leidde Engeland voor de tweede wereldoorlog en wilde koste wat het kost de vrede handhaven.

Uiteindelijk bleken zijn methodes niet zo geschikt omdat hij te inschikkelijk was met de wensen van Duitsland. Chamberlain had ook onvoldoende wapens om te kunnen dreigen met een oorlog terwijl Duitsland steeds meer wapens ging maken. Uiteindelijk was het Winston Churchill die besloot dat Engeland meer wapens moest maken om het dreigende onheil van naziduitsland af te slaan. Hij had gelijk gekregen en Groot Britannië wist (met veel inzet en doorzettingsvermogen) stand te houden tegen de nazis: Si vis pacem, para bellum