Saab JAS39 Gripen

afbeelding van P Geertsma

Door het vele nieuws rond de Joint Strike Fighter (JSF) zouden we bijna vergeten dat er nog meer interessante jachtvliegtuigen zijn. Ook van Europese bodem komen de laatste jaren nog steeds goede jachtvliegtuigen. Het Zweedse vliegtuig Saab Gripen is daarvan één voorbeeld. Dit Zweedse gevechtsvliegtuig is naar een mythisch wezen vernoemd namelijk de griffioen. De Saab Gripen is sinds 1996 in gebruik. De officiële benaming is overigens Saab JAS39 Gripen. De aanduiding JAS staat voor Jakt-Attack-Spaning, dit betekend Jacht-Aanval-Verkenning. De Saab Gripen is de opvolger van de Saab J37 Viggen. De Gripen kan op verschillende manieren worden ingezet op het slagveld en kan uitstekend worden gebruikt tegen andere gevechtsvliegtuigen. Daarnaast kan het ook worden ingezet tegen doelen op de grond. De Saab Gripen wordt daarom een multirole toestel genoemd.

De bewapening van de Saab Gripen is 1 x Mauser BK27 kanon. Op het gebied van bommen is er de keuze tussen 8 x Mk82 bommen, of 2x Bk90 clusterbommen. Het is ook mogelijk het jachtvliegtuig met 4 LGB bommen uit te rusten. Op het gebied van raketten zijn er ook verschillende mogelijkheden. Zo kan er voor gekozen worden om 6x Rb74 of Rb98 raketten te plaatsen. Daarnaast kunnen er ook 4x Rb71 of Rb99 raketten worden geplaatst. MICA of METEOR zouden eventueel ook kunnen worden geplaatst.

De Saab Gripen is de vervanger van de Saab J37 Viggen. Viggen betekent bliksem. De Saab J 35 Draken heeft ook mythische naam.