Rusland en president Vladimir Poetin een bedreiging voor het Westen?

afbeelding van P Geertsma

Rusland en zijn president Vladimir Poetin zijn anders dan het Rusland onder Boris Jetsin en Michail Gorbatsjov. De achtergrond van Vladimir Poetin is ook anders, zijn vader Vladimir diende in de Sovjet-Marine en daarna in de gevreesde geheime dienst NKVD. Deze geheime dienst stond onder Jozef Stalin die een beruchte dictator was. De vader van Poetin was een bekende fanatieke marxist-leninist en daarom geschikt voor die hoge positie in dat regime.

Vladimir Poetin kreeg ook een loopbaan in de geheime dienst. Zo werkte hij voor de Russische KGB. Dit deed hij in de periode van 1975 tot 1991. Hij was werkzaam in het Duitse Dresden dat tot de toenmalige DDR behoorde. Hier was hij verantwoordelijk voor het verhoor en de internering van dissidenten. Ook verhoorde hij daar mensen die werden verdacht van het feit dat ze voor westerse landen spioneerden. Zo moest hij voorkomen dat staatsgevaarlijke personen de Sovjet-Unie konden binnendringen.

Enkele jaren later werd Poetin het hoofd van de Federalnaja Sloezjba Bezopasnosti. Dit wordt afgekort met FSB. Deze eenheid is de opvolger van de KGB. Hij diende hier niet heel land namelijk van juli 1998 tot augustus 1999.

Op 8 mei werd 2008 Vladimir Poetin benoemd tot premier van Rusland.

Poetin valt op tussen andere regeringsleiders van Rusland. Hij is iemand van de harde aanpak en beantwoord geweld met geweld. Korte tijd geleden werden er weer militaire parades gehouden in Rusland. Dit deed denken aan de vroegere tijden van de Sovjet Unie. Naast deze dingen lijkt het er ook op dat hij op politiek terein meer toenadering zoekt tot het westen. Wat kunnen we nog van Vladimir Poetin verwachten?