Royal Navy de roemrijke marine van Engeland

afbeelding van P Geertsma

Ontstaan van de Royal Navy
Royal Navy is de naam van de Britse Marine. De term “Royal Nayy” kan worden vertaal met “Koninklijke Marine”. Net als de Nederlandse Koninklijke Marine is ook de Britse marine Koninklijk. De term Royal Navy kreeg haar naam toen de strijdmachten van de koninkrijken van Engeland en Schotland werden samengevoegd in het jaar 1707. In deze eeuw (de 18de eeuw) werd de Royal Navy de grootste militaire macht ter zee van alle Europese landen.
Toen de Napoleontische oorlogen voorbij waren werd de Royal Navy beschouwd als de grootste en sterkste marine van de hele wereld.

Royal Navy tijdens en na de Eerste Wereldoorlog
Tot de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was de Royal Navy van Groot-Brittannië de sterkste macht ter zee. In de Eerste Wereldoorlog vocht de Royal Navy in harde zeeslagen tegen de Duitse Kriegsmarine en haar gevaarlijke onderzeeboten. Na de Eerste Wereldoorlog werd de Royal Navy stukje bij beetje ingehaald door de Amerikaanse marine. Daarnaast was Japan aan het andere einde van de wereld bezig om een enorme marine op te bouwen die zou bestaan uit de grootste schepen van de wereld (op dat moment).

Royal Navy tijdens de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor Groot-Brittannië haar grote slagschip de HMS Hood door een aanval van het Duitse slagschip de Bismarck. Door dit verlies was de grote varende trots van de Britten naar de bodem geschoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de Royal Navy haar uiterste best om haar positie te handhaven. Toch kon de Britse Royal Navy niet zonder haar Amerikaanse bondgenoot. In tegenstelling tot de Britse Royal Navy was de Amerikaanse marine op twee grote zeefronten aanwezig. De Amerikaanse marine vocht zowel tegen de Duitse marineschepen die tot de Kriegsmarine behoorden als de Japanse keizerlijke marine.

Royal Navy na de Tweede Wereldoorlog
Na de Tweede Wereldoorlog kwam ook de Sovjet Unie met steeds betere marineschepen in de internationale wateren. De Koude Oorlog brak uit. De Amerikaanse en Britse marine werkten samen evenals vele andere Westerse landen. De Royal Navy is haar toonaangevende positie verloren maar in haar traditie is nog veel terug te vinden van de roemrijk verleden.