Religie en oorlog

afbeelding van P Geertsma

Geloof is een machtig wapen in oorlogen geweest en wordt tegenwoordig nog regelmatig als wapen gebruikt. De meeste religies zijn echter niet gewelddadig maar worden gewelddadig gemaakt door bepaalde aanhangers en leiders die zeggen dat ze namens de hele religie geweld mogen toepassen. Dit gebeurt niet alleen bij Moslims maar ook bij Hindoes en Christenen.
Omdat een religie vaak sterk verbonden is met de samenleving, normen en waarden is het een ideaal middel om een hele bevolking voor een bepaald gewelddadig doel te winnen. Overheden van verschillende landen hebben door de geschiedenis heen gedaan alsof ze namens een god spraken. Zo werden er ‘heilige oorlogen’ gevoerd tegen vijanden van een bepaald land. Dit gebeurde lang voor de 20ste eeuw.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vermelden zowel de aanvallende landen als de geallieerde landen dat ze namens een god vochten. De beloning voor een strijder zou meestal pas in de hemel worden gegeven. Dit is natuurlijk een makkelijk middel voor aardse heersers om ook niet verantwoordelijk te worden gesteld voor het verstrekken van een beloning voor de vaak zware offers die een oorlog met zich meebrengt. Denk hierbij ook aan het aantal maagden die moslimstrijders ontvangen wanneer ze voor de islam zijn gestorven.

Ook in de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers een riemgesp met de tekst ‘Got mit uns’ er op. Vanaf die tijd werden er verschillende ‘krijstochten’ gevoerd tegen het communisme. De laatste jaren komen terroristische aanslag van islamieten steeds meer in het nieuws.

Deze aanslagen worden echter niet namens de islam gepleegd maar namens bepaalde personen die meer macht willen hebben. Deze personen gebruiken de islam als middel om veel mensen achter zich te krijgen. Met name arme burgers in uitzichtloze posities zijn erg gevoelig voor de haatpropaganda die wordt gevoerd. Islamieten die beter gestudeerd hebben en kritiek uitten tegen hun eigen regering worden vaak hard aangepakt en gezien als ‘afvallige gelovigen’. Zo wordt het geweld in stand gehouden. De Joodse kolonisten zijn echter niet veel beter. Ook zei nemen het land van palestijnen in bezit en dat gebeurd niet zelden met geweld. De cirkel van geweld wordt op deze mannier in stand gehouden. Als echter al deze leiders en terroristen een voorbeeld nemen aan de vreedzame versie van hun religie dan zullen veel oorlogen spoedig worden stopgezet. De hang naar macht is echter voor veel mensen te groot. En aangezien macht meestal aan egoïsme is gekoppeld wordt het geloof zo vertaald dat daarmee het eigen belang wordt gediend. De ‘naaste’ wordt daarbij niet zelden geheel vergeten.