Reinhard Heydrich dood door paardenhaar

afbeelding van P Geertsma

Reinhard Heydrich, zijn volledige naam is Reinhard Tristan Eugen Heydrich, werd op 7 maart 1904 geboren in Halle aan de Saale. Hij overleed op 4 juni 1942. Hij was en beruchte nazi en leider van de Gestapo. Door zijn toedoen zijn veel onschuldige mensen vermoord. Al spoedig wilden veel mensen hem uit de weg ruimen maar hij dacht dat niemand dat zou durven. Daarom reed hij gewoon in een open wagen door de dorpen en steden waar hij langs kwam. Niets kon hem immers gebeuren want dan zou er ongelofelijke wraak worden genomen. Toch waren er verzetstrijders die er heel wat voor over hadden om Reinhard Heydrich te vermoorden en daarmee een groot kwaad van de wereld af te helpen.

Maar waaraan overleed hij precies. Men dacht altijd dat het door een bom was maar dat is niet helemaal waar.

Nietsvermoedend reed Reinhard Heydrich door Praag in zijn open auto. Toen werd hij aangevallen door slechts twee personen die zich op de hoek van de straat hadden opgesteld. Het waren Gabcik en Kubis die precies wisten dat Heydrich langs zou komen om zijn standaard route te rijden. De twee mannen zagen er uit als gewone ongewapende burgers. Toe de auto van Reinhard Heydrich echter langsreed pakte Gabcik zijn Stengun te voorschijn om Reinhard Heydrich te vermoorden. Toen hij echter het wapen op hem richte weigerde het wapen om een kogel af te vuren. Reinhard Heydrich stond inmiddels op uit zijn wagen en pakte zijn pistool om Gabcik dood te schieten. Zo ver kwam het echter niet want Kubis kwam zijn kameraad te hulp en gooide een bom naar Heydrichs auto. Deze bom ging wel af en de granaatscherven troffen ook Heydrich. Hij werd echter niet door deze scherven gedood maar moest dringend naar het ziekenhuis.

Daar aangekomen leken de verwondingen van Heydrich mee te vallen. Een spoedoperatie werd niet toegestaan omdat een SS generaal alleen maar door een Duitse arts mocht worden behandeld. Ondertussen werden de verwondingen erger. Er ontstond een ontsteking. De oorzaak van deze onsteking was het feit dat paardenhaar in de wond van Heyrich terecht was gekomen. Dit paardenhaar was afkomstig uit de bekleding van de auto waarin Heydrich werd vervoerd.

Heydrich probeerde in leven te blijven maar had reeds bloedvergiftiging. Ook de doctoren die aanwezig waren konden hem niet beter krijgen. Penicilline was noodzakelijk om hem te laten herstellen. Penicilline was echter niet voor handen want de productie van dat medicijn werd niet door Duitsland uitgevoerd maar was geheel in handen van de geallieerde landen. Uiteindelijk stierf Reinhard Heydrich op 4 juni 1942. Het scheelde maar een haartje en hij zou langer in leven zijn gebleven, maar juist dat haartje betekende zijn dood.

Er volgden zeer zware wraakacties. Ondanks het feit dat hij dood was zorgde hij dus alsnog voor heel veel slachtoffers..