Psychologische keuring eerlijk duurt het langst

afbeelding van P Geertsma

De psychologische keuring bij defensie duurt in totaal 1 dag en bestaat uit een schriftelijke test een soort interview met een psycholoog. Op zich is de test wel uitvoerig maar is deze echt ‘waterdicht’. De schriftelijke test van het psychologische onderzoek bij defensie bestaat uit het invullen van merendeels meerkeuze vragen. Zelf heb ik deze test ook twee jaar geleden mogen volgen. De test vond ik zelf zeer makkelijk en daarnaast was de doelstelling van de vragen dusdanig transparant dat iedere helder denkende deelnemer de test zou kunnen manipuleren door ‘gewenste’ antwoorden te geven.

De mondelinge test van het psychologische onderzoek van defensie is ook niet geheel sluitend. De psycholoog aan de andere kant van de tafel is niet vrij van percepties en kan deze laten meewegen. Dit gebeurt soms onbewust. De vragen die worden gesteld door de psycholoog gaan merendeels over de motivatie, de levenshouding en de achtergrond van de sollicitant. Zodoende kan inderdaad een helder beeld ontstaan. Echter heeft de sollicitant ook hier de mogelijkheid om ‘gewenste’ antwoorden te geven. De vragen van de psycholoog zijn namelijk vaak zo duidelijk geformuleerd dat je eigenlijk wel kunt vermoeden wat ze voor antwoord zou willen. Vragen als: “gebruik je drugs” of “waarom wil je bij het leger” zijn met de nodige voorbereiding makkelijk te beantwoorden. Alleen iemand die deze voorbereiding niet wil nemen voor een psychologisch onderzoek loopt de kans om afgewezen te worden.

Een tip aan de mensen die aan een psychologisch onderzoek worden onderworpen is dat ze altijd eerlijk moeten wezen en niet moeten proberen de boel te manipuleren. Dit klinkt natuurlijk heel braaf maar het is wel erg verstandig. Je kunt een psychologisch onderzoek zonder enkele problemen doorlopen en na verloop van een paar weken deelnemen aan de Algemene Militaire Opleiding AMO. Ook het volgen van die opleiding kan goed verlopen totdat je wordt uitgezonden naar een crisisgebied. Dan blijk misschien wel dat je moeite hebt met stressvolle situaties of geweld. De kans op een trauma is dan aanwezig en daar kun je een lange tijd last van hebben. De defensie is een mooie organisatie met veel uitdaging maar je moet wel weten dat je wel gevaren kun tegenkomen.

Wees daarom eerlijk en duidelijk bij het psychologisch keuring van defensie. Als je er dan doorheen komt weet je zeker dat ze je aannemen om wie je bent en niet om wie je probeert te zijn.