Otto Skorzeny een Oostenrijkse SS-officier

afbeelding van P Geertsma

Otto Skorzeny was een Oostenrijks SS-officier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geboren in Wenen op 12 juni 1908. Hoewel hij in eerste instantie studeerde voor ingenieur aan een universiteit in Wenen veranderde zijn loopbaan aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij melde zich aan bij de Waffen SS van Duitsland. Tijdens zijn diensttijd binnen de SS maakte hij het tot SS-Standartenführer bij de para afdeling van de Waffen SS.

Otto Skorzeny maakte regelmatig onderdeel uit van speciale eenheden van de Waffen SS. Zo kreeg hij regelmatig de leiding over speciale missies die door het Duitse leger moesten worden uitgevoerd. In deze functie kan hij een beetje worden vergeleken met de commando’s van Engeland en de Airborne troepen van Amerika.

Een van de bekendste acties van Otto Skorzeny is de bevrijding van Benito Mussolini op 12 september 1943. Hij bevrijdde Benito Mussolini van de berg Gran Sasso. Daar werd Mussolini door de regering Badoglio gevangen gehouden.

Ook tijdens het Ardennenoffensief voerden de troepen onder Otto Skorzeny belangrijke taken uit. Zo leidde hij Engels sprekende Duitse militairen die Amerikaanse uniformen droegen. Zodoende werd er veel verwarring veroorzaakt binnen het Amerikaanse leger.

Na de Tweede Wereldoorlog vluchtte Otto Skorzeny naar Spanje. Hier was Franco aan de macht en was Otto Skorzeny veilig voor de vervolging door de geallieerde overwinnaars. Tijdens de processen van de geallieerden werd er echter ook recht gesproken over Otto Skorzeny. Het vonnis op basis van deze processen was vrijspraak. Otto Skorzeny werd niet schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. In 1975 overleed Skorzeny ten gevolge van de ziekte kanker.