Oswald Mosley en zijn politieke invloed in de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Sir Oswald Ernald Mosley werd geboren op 16 november 1896. Hij was drager van een Britse eretitel genaamd de 6e Baronet. Oswald Mosley vocht aan het begin van de Eerste Wereldoorlog als militair in de Britse 16de legergroep van de lansiers. Hier diende hij aan het Westfront in de strijd tegen de troepen van de Duitse keizer. In 1916 nam Oswald Mosley dienst bij het Britse Royal Flying Corps.

Oswald Mosley in de Eerste Wereldoorlog
Na de Eerste Wereldoorlog besloot Oswald Mosley in de politiek te gaan. Hij sloot zich aan bij de Conservatieve Partij van Groot-Brittannië en werd voor het Britse Lagerhuis gekozen. Al snel kreeg Oswald Mosley onenigheid met de andere leden van de Conservatieve Partij. Deze onenigheid ging met name over de wijze waarop met Ierland politiek moest worden omgegaan. Oswald Mosley besloot uit de Conservatieve Partij te vertrekken en werd in 1922 als onafhankelijk lid van het Lagerhuis gekozen.

Oswald Mosley na de Eerste Wereldoorlog
Mosley besloot zich aan te sluiten bij de Labour Party in 1924. Bij deze partij beklede hij verschillende functies tot hij in 1929 door Ramsey MacDonald tot kanselier van het Hertogdom Lancaster werd benoemd. Mosley was geïnspireerd door de economische leer van de Brit John Maynard Keynes. Op basis van de ideeën van Keynes probeerde Mosley de werkeloosheid te bestrijden. Niet alleen in Groot-Brittannië was de werkeloosheid een probleem geworden. Vele andere lande aan de Europese vaste wal waren ook in economische moeilijkheden geraakt toen veel militairen terug kwamen van het front en een nieuwe baan moesten zoeken. Mosley probeerde met zijn plannen wat aan de problemen te doen. De plannen van Mosley werden echter verworpen door het kabinet. Dit was voor Oswald Mosley reden om uit het kabinet te stappen.

Oswald Mosley en de British Union of Fascists
Oswald Mosley wilde echter toch in de politiek blijven en besloot een nieuwe partij op te richten in 1931. Deze partij kreeg de naam New Party wat, nieuwe partij betekend. Oswald Mosley wilde met deze ‘nieuwe partij’ een nieuwe politieke koers voeren binnen Groot-Brittannië. Hij deed inspiratie op bij een bezoek aan de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Hierdoor raakte Oswald Mosley aangetrokken tot het fascisme. Hij besloot de naam van zijn partij te veranderen in de Britse Unie van Fascisten. Deze British Union of Fascists moest de oplossing bieden voor de werkloosheid en andere problemen waarmee Groot-Brittannië te kampen had.
Aan de andere kant van Het Kanaal kwam Duitsland steeds verder uit haar economische problemen. Dit gebeurde door de NSDAP en haar leider Adolf Hitler. De propaganda van de aanhangers van Adolf Hitler hadden een gunstige uitwerking op Oswald Mosley die steeds meer onder de indruk kwam van het nationaal socialisme. De haat tegen de Joden en het daaruit voortvloeiende antisemitisme werden langzamerhand ook door Oswald Mosley overgenomen. Deze sympathieke houding tegenover één van de meest beruchte regimes uit die tijd zorgde voor veel onbegrip binnen de Britse politiek.

Oswald Mosley en de nazi's
In 1936 stierf Oswald Mosley zijn eerste vrouw Lady Cynthia Curzon. Al spoedig trouwde Mosley met Lady Diana Mitford. De trouwerij vond nog in datzelfde jaar plaats. Dat is niet verwonderlijk want Mosley had al sinds 1932 een relatie met haar. De vader van Lady Diana Mitford was de antisemitische Baron Redesdale. Ook Diana Mitford was aangetrokken tot de politiek in Duitsland. Zij was een groot bewonderaar van Adolf Hitler. Hierdoor werd het antisemitisme in de kringen rondom Mosley nog verder verspreid. Mosley wilde met zijn partij de ideeën verder implementeren in de Britse samenleving. De BUF begon net als de nazi’s met het dragen van uniformen en emblemen. Daarnaast droegen ze speciale vlaggen met hun eigen embleem er op. Deze vlaggen hadden net als de nazivlaggen een rode ondergrond. Net als de nazipartij in Duitsland kreeg de BUF hierdoor een paramilitair karakter.

De British Union of Fascists verboden
Het Britse Lagerhuis wilde voorkomen dat Engeland een vergelijkbare kwalijke politieke ontwikkeling zou doormaken als in nazi-Duitsland had doorgemaakt. Daarom werd in 1936 een speciale wet uitgevaardigd waarmee het dragen van uniformen en insignes voor politieke partijen verboden werd. Alleen overheidsinstanties zoals het leger, de brandweer, de politie enz. mochten uniformen en insignes dragen. Toen de Tweede Wereldoorlog in 1939 uitbrak was de Britse regering bang dat de British Union of Fascists van Mosley zou collaboreren met nazi-Duitsland. Om dit te voorkomen werden Mosley en zijn vrouw in mei 1940 gevangen genomen door de Britse regering. Ook de British Union of Fascists werd verboden.

Het einde van Oswald Mosley
Tot 1943 werden Mosley en zijn vrouw in een klein huis vastgehouden onder bewaking. In 1943 werden ze vrijgelaten. Mosley besloot een uitgeverij van extreem-rechtse boeken. Hierdoor hoopte hij de invloed van extreem rechts te vergroten. De BUF was nog steeds verboden. Daarom richtte Mosley de Union Movement op in 1948. De kern van het politieke programma van de Union Movement was gericht op de samenwerking tussen Groot-Brittannië en Duitsland. De invloed van de Union Movement was echter zeer gering. De politieke invloed van Oswald Mosley nam steeds verder af en hij verhuisde met zijn vrouw naar Frankrijk. Hij stelde zich zonder succes verkiesbaar voor het Britse Lagerhuis in 1959 en 1966. Oswald Mosley kwam niet meer terug in de Britse politiek en stierf op 3 december 1980 in de plaats Orsay.