Opleiding Veiligheid en Vakmanschap en Defensie

afbeelding van P Geertsma

Toelating: opleiding Veiligheid en Vakmanschap
Onder de Nederlandse jeugd wordt Defensie steeds populairder. Veel jongeren zien een loopbaan bij Defensie wel zitten. Toch kunnen ze pas bij Defensie werken wanneer ze ouder zijn dan 18 jaar. Solliciteren bij Defensie is wel mogelijk wanneer je bijna 18 jaar bent. Wanneer je 16 jaar bent hoef je echter nog niet te wachten met je droombaan bij Defensie. Defensie biedt 16 en 17 jarigen namelijk de mogelijkheid om een opleiding te volgen waarmee ze zich kunnen oriënteren op baan bij Defensie. De opleiding die Defensie heeft ontwikkeld voor is de opleiding Veiligheid en Vakmanschap. Dit is een instroomopleiding voor functies bij Defensie.

Inhoud: opleiding Veiligheid en Vakmanschap
Tijdens de opleiding Veiligheid en Vakmanschap komen de deelnemers in aanraking met verschillende krijgsmachtonderdelen. Zo komen aspecten van de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Landmacht aan bod. Ook leren de deelnemers op verschillende werkplekken functioneren, zoals in het veld of in een schip. Hierdoor kunnen de deelnemers zich optimaal oriënteren. Er is daarnaast veel aandacht voor sport. Verschillende oefeningen worden gedaan zodat de conditie en de kracht van de deelnemers naar het gewenste niveau wordt gebracht. De opleiding wordt gehouden aan 30 verschillende Regionale OpleidingsCentrums (ROC’s) van Nederland.

Niveaus: opleiding Veiligheid en Vakmanschap
De opleiding heeft verschillende niveaus. Op basis van de niveaus worden de deelnemers ingedeeld voor functie. Wanneer iemand de opleiding 18 tot 24 maanden succesvol heeft gevolgd beschikt de deelnemer over niveau 2 en kan hij of zij in aanmerking komen voor de functie soldaat, korporaal, matroos of marinier. Wanneer iemand de opleiding 30 tot 36 maanden heeft gevolgd beschikt de deelnemer over niveau 3. Met niveau 3 kan iemand in aanmerking komen voor een functie als onderofficier.

Specialismen: opleiding Veiligheid en Vakmanschap
Tijdens de opleiding Veiligheid en Vakmanschap leer je niet alleen de algemene aspecten van de militaire cultuur en disciplines er is ook aandacht voor specialismen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je na het behalen van je opleiding aan de slag kunt gaan bij Defensie. Er zijn verschillende uitstroomprofielen mogelijk. Zo is er een profiel dat zich richt op het grondoptreden. Het grondoptreden richt zich niet alleen op de functies binnen de landmacht maar ook voor het Korps Mariniers die ook voornamelijk op land operen. Het maritieme uitstroomprofiel is een profiel dat zich richt op de Koninklijke Marine en de verschillende functies die je daar kunt uitvoeren. Daarnaast is er nog het Luchtmacht profiel dat zich richt op functies bij de Koninklijke Luchtmacht van Nederland. Er zijn ook mogelijkheden om een technische of logistieke functie bij Defensie te volgen. Hierdoor is de opleiding Veiligheid en Vakmanschap een brede opleiding die een divers loopbaanperspectief kan bieden aan haar deelnemers.

Samenvatting: opleiding Veiligheid en Vakmanschap
Ben je 16 of 17 jaar en wil je jezelf oriënteren op een baan bij Defensie dan kun je op internet veel informatie vinden over verschillende Nederlandse krijgsmachtonderdelen. Mocht je na afloop graag bij Defensie aan de slag gaan dan zul je nog even moeten wachten of je gaat aan de slag met een interessante opleiding genaamd Veiligheid en Vakmanschap. Deze opleiding biedt jou de mogelijkheid om actief met verschillende aspecten van de Nederlandse Defensie in aanraking te komen. Hierdoor kun je de keuze voor Defensie en een specifiek krijgsmachtonderdeel nog bewuster maken. De opleiding Veiligheid en Vakmanschap is erg breed waardoor je na afloop breed inzetbaar bent binnen Defensie.

Voor deze opleiding heeft defensie een speciale site gemaakt: stoersteopleiding.nl. Daar treffen geinteresseerden alle informatie over de opleiding en kunnen ze zoeken naar de dichts bijzijnde ROC die de opleiding verzorgd.