Operatie Market Garden: De slag om Arnhem een fout van Montgomery?

afbeelding van P Geertsma

Operatie Market Garden was een van de belangrijkste aanvallen van de geallieerden die in Nederland werd uitgevochten. Een belangrijk onderdeel daarvan was de slag om Arnhem. Hier waren verschillende Britse paratroepen die er voor moesten zorgden dat de brug in handen zou vallen van de geallieerden zodat deze een bruggenhoofd hadden en over de brug konden doorstoten in de richting van Duitsland. Naast de Britten waren er ook Poolse paratroepen aanwezig die samen met de Britten werden gedropt om deze belangerijke taak te vervullen. Ze moesten zo lang mogelijk stand houden zodat het leger dat vanuit het zuiden optrok hun kon versterken. Echter het leger had veel problemen met gevechten tegen de Duitsers. Daardoor kwam het leger later dan verwacht en werden de para's (met voornamelijk handvuurwapens) aan een zeer zware strijd onderworpen.

De slag om Arnhem vond plaats op 17 tot 25 september 1944. De Britten hadden 1130 doden en de Polen moesten 103 doden betreuren. Dit alles had volgens sommigen anders kunnen verlopen wanneer het leger eerder was aangekomen.

Bernard Montgomery dacht echter dat de Duitsers niet heel sterk meer waren en hij wilde zo snel mogelijk Duitsland binnen vallen. Was het zijn ongeduldigheid en onvoorzichtigheid die er voor zorgde dat de slag om Arnhem en Operatie Market Garden mislukte?