Operatie Fall Weiss de aanval op Polen in de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Operatie Fall Weiss was de naam voor de aanval die Nazi-Duitsland deed op Polen. De aanval vond plaats op 1 september 1939. Operatie Fall Weiss wordt ook wel de Poolse campagne genoemd. Toen Duitsland Polen aanviel zorgde dat voor een grote schrik bij veel West-Europese landen.

Achteraf was de Duitse aanval op Polen makkelijk te voorspellen maar toen ter tijd waren er veel landen die er vanuit gingen dat nazi-Duitsland het wel uit zijn hoofd zou laten om zo’n openlijke provocatie uit te voeren. Men hield echter weinig rekening met Adolf Hitler die bereid was alle wetten van normen en waarden aan zijn laars te lappen om een bepaald doel te bereiken. Adolf Hitler zijn doel was Polen bezetten en annexeren aan het Duitse rijk. Doormiddel van het Monsterpact dat de Sovjet Unie en nazi-Duitsland met elkaar sloten in augustus 1939 was Polen ingesloten tussen twee zeer sterke landen.

Het Molotov-Ribbentroppact was er duidelijk op gericht dat Polen zou worden opgedeeld tussen de twee grootmachten. Daarom vielen de soldaten van de Sovjet-Unie op 17 september 1939 ook Polen binnen vanuit de oostkant. Het Poolse leger had geen schijn van kans tegen deze brute agressieoorlog. De strijdkrachten van Polen werden omsingeld en volkomen verslagen. Buiten het feit dat het Poolse leger veel kleiner was dan de legers van de aanvallende landen was het Poolse leger ook behoorlijk verouderd. Het paard nam in het Poolse leger nog steeds een belangrijke positie in. De Poolse cavalerie had echter haar roemruchte periode gehad en kon niets beginnen tegen de sterke Duitse tanks die met grote snelheid oprukten en elke vorm van tegenstand aan flarden schoten.

Hoewel de Poolse militairen hun best deden om de strijd zolang mogelijk vol te houden kregen ze nauwelijks hulp van de geallieerde landen en was ze het land aan haar lot overgelaten. Op 6 oktober 1939 capituleerden de Poolse militairen. Een deel van het Poolse leger zou haar strijd echter vanuit andere geallieerde landen voortzetten. Polen werd na de capitulatie opgedeeld tussen de Sovjet Unie en nazi-Duitsland.