Op uitzending voor de Nederlandse Defensie

afbeelding van P Geertsma

Wanneer je bij Defensie aan de slag gaat als militair wordt je vrijwel zeker uitgezonden. De uitzending kan naar verschillende gebieden zijn over de hele wereld. Daarnaast kan de doelstelling van de missie ook sterk verschillen. Zo kun je worden uitgezonden voor een vredesmissie maar ook voor een militaire of humanitaire missie. Voor elke missie is een aparte aanpak nodig die is afgestemd op de politieke structuur, het klimaat en de cultuur waar de missie zal worden uitgevoerd. Voordat je aan de missie gaat deelnemen zul je eerst verschillende trainingen ondergaan die samen met je collega’s uit zowel je eigen onderdeel als uit een ander krijgsmachtonderdeel kunt meemaken.

Ook de uitzending kan zowel met een detachement van je eigen onderdeel of individueel plaatsvinden. Voordat echter met de uitzending wordt gestart zul je echter goed ingespeeld zijn op je collega’s. de trainingen die je met hen gaat doormaken zorgen daar voor. Tenslotte is werken als militair voor een belangrijk deel teamwork. Een team werkt alleen goed wanneer alle leden op elkaar zijn ingespeeld en de sterke kanten en zwakke kanten goed kennen.

Werken in het gebied waar je bent uitgezonden is voor veel mensen spannend. Vooral wanneer je voor de eerste keer een uitzending meemaakt zul je veel nieuwe dingen tegen komen en nieuwe indrukken opdoen. Vaak is de samenstelling van je team erg gemengd en zul je daardoor altijd een aantal ervaren mensen om je heen hebben die meerdere uitzendingen hebben meegemaakt. Deze ervaren militairen kunnen je van allerlei nuttige informatie voorzien. Over het algemeen gaat een uitzending snel voorbij omdat er veel verschillende situaties zijn die je anders nooit meemaakt lijkt een dag voorbij te vliegen. Bij sommige missies kan dat echter ook anders zijn wanneer je bijvoorbeeld lange dagen maakt omdat je de hele tijd moet wachtlopen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om telefonisch of soms ook per mail in contact te treden met je familie en andere leden van het zogenoemde ‘thuisfront’. Daarnaast worden veel sportactiviteiten gehouden ion het uitzendgebied en worden alle hande activiteiten georganiseerd door een speciale activiteitencommissie. De Nederlandse feestdagen worden zelfs gevierd tijdens de uitzending al moeten de militairen wel altijd rekening houden dat ze op uitzending zijn en daardoor alert blijven. Feestvieren wordt daardoor wel minder uitbundig gedaan als dat bijvoorbeeld in Nederland zou gebeuren.