Oorlog tegen Taliban niet te winnen?

afbeelding van P Geertsma

Er zijn verschillende hoge militairen die zich afvragen of de oorlog in Afghanistan tegen de Taliban wel te winnen is. In de Britse krant The Sunday Times heeft brigadegeneraal Carleton-Smith duidelijk gemaakt dat hij er bijna zeker van is dat er op een gegeven moment een bestand moet worden afgesproken tussen de Taliban en de gematigde groepen in Afghanistan.

De oorlog in Afghanistan lijkt niet met geweld te kunnen worden gewonnen. Hoewel Amerika de troepen van de Taliban heeft verslagen gedurende de oorlog is er nog steeds sprake van een regelmatig terugkeren van terroristische aanslagen in bepaalde gebieden. De verschillende aanvallen van gewapende bendes zorgen er voor dat het gebied onstabiel is. Niet alle plaatsen binnen Afghanistan kunnen worden gezuiverd van terroristen omdat de gebieden erg onherbergzaam zijn.

De vijand, die het gebied beter kent, kan daardoor zichzelf overal verstoppen. Ook tussen de burgerbevolking, van wie nog een aantal mensen nog steeds de Taliban steunt, zitten terroristen verscholen die elk moment kunnen toeslaan.