Oorlog op moeilijk terrein.

afbeelding van P Geertsma

De mens en haar technologie zijn oppermachtig. Althans dat lijkt zo. De natuur gooit vaak roet in het eten. Ook wanneer het op oorlogen aankomt. De geschiedenis kent veel verhalen waardoor vriend of vijand op de een of andere mannier werden geholpen door moeder aarde.

Al heel vroeg in de geschiedenis kwam men er achter dat hoger gelegen terrein makkelijker te verdedigen was dan lager terrein. De Romeinse soldaten merkten later al snel dat moerassen niet de ideale omgeving waren voor zware strijdwagens en soldaten met een zware uitrusting.

De woestijn was ook een gebied waar soldaten zichzelf al heel snel tegen kwamen tijdens kruistochten. Hoe verstrek je water in zulke droge gebieden aan grote legers.

Napoleon kwam in de winter zijn Waterloo tegen toen hij in Rusland vast liep op de sneeuw.

Zo kunnen we wel even doorgaan. Ook in de tweede wereldoorlog kampte het Afrikakorps en de Engelse en Amerikaanse troepen met problemen door zand en woestijnstormen.

Aan het Oostfront moesten de troepen ook vechten tegen het zware weer en de enorme kou. Zowel de Russen als de troepen uit Finland wisten deze kou goed voor hun eigen voordeel te gebruiken.

Tja, vechten doe je tegen mensen maar soms ook tegen de natuur.