Oordeel over Amerikaanse president George W. Bush en zijn oorlogsuitgaven

afbeelding van P Geertsma

Het termijn van de Amerikaanse president George W. Bush zit er bijna op.
Hij is de 43ste president van de Verenigde Staten en zoon van George Bush de 41e President van de USA. Het lijkt wel of hij alles in de schoot geworpen heeft gekregen. Alleen zijn vader had de golfoorlog niet goed afgerond. Althans in de ogen van zijn zoon want die probeerde het nog eens over te doen. Dit maal werd Irak wel geheel overmeesterd en Werd Sadam Hoesein ter dood gebracht.

Naast de oorlog in Irak was er ook al een oorlog tegen Afghanistan gevoerd om de Taliban daar te bestrijden en Osama Bin Laden te zoeken. Dit was allemaal slechts ten dele gelukt. De strijd voert nog voort tegen verschillende bewegingen in Afghanistan en Osama Bin Laden is nog steeds niet gevonden.

De kosten van al deze oorlogen en operaties zijn niet mis: van de 2,4 biljoen dollar in het Amerikaanse budget van 2005 isongeveer 401 miljard dollar uitgegeven aan militaire doeleinden. Dit is ongeveer 16,7 %. Nederland had ter vergelijking maar 5,7 % voor militaire doeleinden gebruikt.

Waren al deze uitgaven van Amerika goed geinvesteerd of heeft George W. Bush te veel uitgegeven. Kortom wat is jou mening over de militaire uitgaven van de regering van George W. Bush?