Nationale Beschermingsoorlog/ Anti-Monarchie Oorlog 1915 en 1916 in China

afbeelding van P Geertsma

Nationale Beschermingsoorlog was een oorlog die plaatsvond in de Republiek China. De oorlog vond plaats tussen 1915 en 1916. De Nationale Beschermingsoorlog wordt ook de Anti-Monarchie Oorlog genoemd door sommige historici. Deze oorlog was een burgeroorlog.

Voorafgaande aan de Anti-Monarchie Oorlog vond de Xinhai-revolutie plaats in 1911. Tijdens deze revolutie werd afgerekend met het Chinese Keizerrijk. Na deze revolutie kwam Sun Yat-Sen aan de macht en werd China uitgeroepen tot een republiek. Hij regeerde echter maar kort en werd in 1912 vervangen door Yuan Shikai. Deze militaire leider wilde China weer veranderen in een keizerrijk en wilde zelf een nieuwe keizer worden. In een proclamatie riep hij zichzelf uit tot nieuwe Chinese keizer. Deze daad zette kwaad bloed bij vele van zijn onderdanen. Ook andere militaire leiders accepteerden de proclamatie niet. Een aantal militaire leiders zoals Tang Jiyao, Cai E en Li Liejun noemden de provincie Yunnan onafhankelijk en wilden tegen Yuan ten strijde trekken. De heftige tegenaanvallen had Yuan Shikai niet verwacht. De oorlog werd door aanhangers van Yuan een Nationale Beschermingsoorlog terwijl de tegenstanders het meer een Anti-Monarchie Oorlog vonden omdat ze van mening waren dat er geen monarchie meer moest worden gesticht in China.

De burgeroorlog die volgde was hevig en met name de troepen van Yuan Shikai leden grote verliezen. Hierdoor kregen verschillende Chinese provincies de moed om ook onafhankelijkheidsverklaringen re maken en zich te verzetten tegen Yuan Shikai. Uiteindelijk was de positie van Yuan Shikai niet meer houdbaar en deed hij onder grote druk afstand van de troon. Kort daarna stierf hij aan een ziekte.