Moshe Dayan

afbeelding van P Geertsma

Moshe Dayan is een markant persoon in de geschiedenis. Hij werd geboren op 20 mei 1915 in een Israëlische kibboets in Degania Aleph. Tijdens zijn leven zou Moshe Dayan een aantal verschillende belangrijke posities hebben binnen de Israëlische staat. Zijn eerste militaire ervaring deed hij op als lid van de Haganah. Deze beweging was onderdeel van het Joodse verzet. Haganah probeerde nederzettingen van Joden gewapenderhand te beschermen tegen aanvallen van de Arabieren. Toen deze Joodse verzetbeweging in 1939 vogelvrij werd verklaard door de Britten (die de baas waren in Palestina) werd Moshe Dayan gevangen genomen. Hij kreeg een celstraf van 2 jaar. Na afloop van deze celstraf nam hij in 1941 dienst in het Britse leger en vocht Moshe Dayan in Libanon samen met de Britten tegen de Vichy-Fransen. Hij verloor tijdens deze gevechten zijn linker oog en ontving van de Britse regering het Distinghuised Service Order voor zijn dapperheid in de strijd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Israël een eigen staat. Veel omringende landen waren het niet eens met deze beslissing. Al spoedig ontstonden verschillende oorlogen zoals de Suez-campagne die door Moshe Dayan als stafchef werden geleid. Tijdens de Zesdaagse oorlog in juni 1967 was Moshe Dayan minister van Defensie. In de Jom Kipoer oorlog vocht Moshe Dayan opnieuw tegen een aantal vijanden van Israël. Bij de Camp David-akkoorden die de vrede tussen Israël en Egypte regelden was Moshe Dayan ook betrokken als minister van buitenlandse zaken van Israël.

Op 16 oktober 1981 stierf Moshe Dayan aan een hartaanval. Hij had toen al kanker in een ver gevorderd stadium. De verschijning van Moshe Dayan met zijn zwarte ooglapje voor zijn linker oog is bij velen in het geheugen gegrift. Toch is Moshe Dayan een persoon die niet alleen bewondering oproept bij veel mensen. Moshe Dayan heeft in zijn leven aan verschillende gevechten deelgenomen en zijn rol in die gevechten is niet onbetwist. Door familieleden van een overleden Israëlische soldaat werd Moshe Dayan een moordenaar genoemd. Het is moeilijk om zijn rol in de geschiedenis te bepalen. Feit blijft dat Moshe Dayan zich heeft ingezet voor de staat Israël. Dat hij daarbij geweld niet schuwde heeft met zijn aard te maken. In mijn ogen was Moshe Dayan meer een militair dan een politicus hoewel hij in beide functies heeft gewerkt.