Molotovcocktail oorspronkelijk een Fins antitankwapen

afbeelding van P Geertsma

Een molotovcocktail is een glazen fles waarin een brandbare stof zit. De brandbare stof in de glazen fles wordt via een lont of lap stof tot ontbrandig gebracht. Het gevolg is dat er een grote vuurwolk loskomt waarmee een militair object in brand zou kunnen worden gestoken.

De Finse soldaten gebruikten in hun strijd tegen de Russen de molotovcocktail als wapen. Met name als antitankwapen was het zeer geschikt en daardaast ook nog eens eenvoudig om te maken. De Finnen hadden deze eenvoudige bom vernoemd naar de Russische minister van Buitenlandse Zaken. De minster van Buitenlandse zaken hete toen ter tijd Vjatsjeslav Molotov . Deze minister was niet bepaald een vriend van de Finnen maar toch besloten de Finnen hem op een cocktail te tracteren, maar dan wel een explosieve!

Vandaag wordt de molotovcocktail ook nog gebruikt maar niet meer door het leger. Ook het Finse leger heeft inmiddels al betere wapens tot haar beschikking gekregen. Daarnaast is de molotovcocktail niet meer zo effectief tegen de huidige supermoderne tanks .