Maritieme EU-missie Atalanta

afbeelding van P Geertsma

Binnenkort vind er een nieuwe EU-missie plaats. Dit is de maritieme EU-missie Atalanta en richt zich op de bescherming van voedseltransporten van het World Food Programme. Daarnaast is de EU-missie Atalanta gericht op het bestrijden van de piraterij bij de kustwateren van Somalië. De Nederlandse Tweede Kamer heeft op 29 juni 2009 akkoord gegeven voor deze missie. Dit deed ze naar het voorstel van de Nederlandse Regering. Door nieuwe schepen en militairen in te zetten wil de Nederlandse Regering duidelijk benadrukken dat ze de piraterij in de wateren van Somalië voorgoed wil ontmoedigen en beëindigen.

De laatste maanden zijn verschillende internationale schepen lastig gevallen door Somaliërs in speedboten die schepen enteren. De bemanning werd regelmatig onder bedreiging van vuurwapens gedwongen om kostbaarheden af te staan. Daarnaast werden bemanningsleden ook wel gegijzeld voor losgeld. Deze gang van zaken maken de wateren rond de kust van Somalië tot een gevaarlijk gebied voor de internationale scheepvaart. Dat bevorderd de veiligheid van het personeel en de continuïteit van de economie niet. Reden genoeg om daadkrachtig in te grijpen.

Vanaf augustus zal Nederland het Fregat de Hr. Ms. Evertsen inzetten voor de EU-missie Atalanta. Daarbij zal Nederland leiding geven aan deze missie. De Nederlandse commandeur Pieter Bindt zal namelijk vanaf 13 augustus 2009 het commando voeren over de EU-missie Atalanta. Hij zal de missie leiden vanaf het luchtverdedigings- en Commando Fregat (LCF) Hr. Ms. Evertsen.