Marinier Algemeen Selectie Test en Praktische Officier Selectie Test

afbeelding van P Geertsma

Het Korps Mariniers is een van de zwaarste krijgsmachtonderdelen van de Nederlandse Defensie. Zowel fysiek als mentaal moeten leden van het Korps Mariniers in topconditie zijn. Om er zeker van te zijn dat nieuwe rekruten aan de lichamelijke en psychische eisen van het Korps Mariniers voldoen zijn verschillende middelen door Defensie ingevoerd waaronder een aantal keuringen. Hiervoor zijn onder andere de psychologische en medische keuring waar elke burgersollicitant verplicht moet deelnemen. Wanneer deze testen goed zijn afgerond wordt ook nog een speciale sporttest uitgevoerd. Als deze goed is afgerond volgt in de middag de Marinier Algemeen Selectie Test die ook wel wordt afgekort met MAST. De Marinier Algemeen Selectie Test wordt gebruikt voor de selectie van mariniers. Voor deelnemers die gesolliciteerd hebben naar een officiersfunctie bij de mariniers is een speciale test. Die test draagt de naam Praktische Officier Selectie Test en draagt de afkorting POST.

Tijdens MAST en de POST worden verschillende oefeningen gedaan en wordt onder andere gekeken naar de manier waarop je met elkaar samenwerkt en hoe je jouw kracht gebruikt om een doel te bereiken. Je moet de opdrachten uitvoeren alsof je al in het leger bij de mariniers zit. De instructeur zal jou daarom als een militair toespreken en kan daarbij flink schreeuwen en verbale agressie gebruiken om daarmee te testen hoe goed je jezelf kunt beheersen en je taken goed blijft uitvoeren. Mariniers werken in de praktijk tijdens militaire missies namelijk vaak onder stres en hoge werkdruk en moeten daarbij het hoofd koel houden.

Een goede voorbereiding voor de Marinier Algemeen Selectie Test en de Praktische Officier Selectie Test is erg belangrijk. Het goed afronden van deze testen is van doorslaggevend belang voor een geslaagde sollicitatie.