De macht van Rome gebroken door barbaren?

afbeelding van P Geertsma

Dit stukje tekst schrijf ik na het lezen van een interessant boek: kleine atlas van de Antieke Wereld (uitgeverij Tirion). Dit boek gaat over de Antieke Wereld en dan met name over de Romeinse en Griekse beschaving. Het is erg bijzonder om te lezen hoe deze landen al voor de jaartelling een democratie hadden. Deze democratie was niet geheel gelijk aan de democratie die we nu kennen maar een groot deel van de bevolking kon toch invloed uitoefenen op het beleid van haar regering.

In het begin van de democratische ontwikkelingen van zowel Griekenland als het oude Rome waren het vooral de rijken die konden bepalen en meebeslissen over belangrijke standpunten. Het is bijzonder dat dat ook het geval was aan het begin van de 20ste eeuw. Pas daarna kregen ook arbeiders en slaven de mogelijkheid om hun stem naar voren te brengen. Dit gebeurde ook in Nederland iets later aan het begin van de 20ste eeuw. Uiteindelijk werd de democratie en bureaucratie steeds verder doorgevoerd. Verschillende functies ontstonden toen en dat zijn op een bepaalde manier dezelfde functies gebleven. Zo zijn er nog steeds vormen van een senaat in het Westen aanwezig en kunnen volken ook stemmen wie ze op bepaalde machtsposities willen hebben.

Als je de geschiedenis van de oudheid er bij pakt trek je de conclusie: geschiedenis herhaalt zich..

Rome werd uiteindelijk vernietigd door barbaren. Barbaren waren mensen die volgens de Romeinen geen beschaving hadden. Ik ga er niet vanuit dat dit ook een herhaling zal worden en dat de Westerse beschaving door een eenvoudiger volk zal worden vernietigd. Toch is het mogelijk dat er een ander land of grootmacht opstaat om onze beschaving te doen verdwijnen. Zal ons 'Rome' misschien ook ooit ten prooi vallen aan barbaren?