Luchtverkeersleider bij defensie of burgermaatschappij

afbeelding van P Geertsma

Een Luchtverkeersleider heeft een belangrijke functie. Hij of zij moet er namelijk voor zorgen dat het verkeer in de lucht en het landen daarvan veilig verloopt. Dit is een functie voor een echte ‘duizendpoot’ om de Luchtverkeersleider goed Engels moet kunnen spreken en snel moet kunnen schakelen tussen informatie van een beeldscherm en via een koptelefoon. De Luchtverkeersleider moet de weg vrij maken voor de piloot en indien nodig met de piloot contact houden zodat deze veilig kan opstijgen en landen.

De eisen die aan een luchtverkeerleider worden gesteld zijn behoorlijk zwaar. Het gehoor moet perfect zijn evenals het gezichtsvermogen. Ook moet de luchtverkeersleider een geode beheersing hebben van de Engelse taal en een uitstekend ruimtelijk inzicht. Omdat er sprake kan zijn van grote werkdruk in verband met de veiligheid moet een luchtverkeersleider ook een goede stressbestendigheid hebben.

Luchtverkeerleiders werken zowel bij defensie als bij de burgermaatschappij. Wanneer je bij defensie hebt gewerkt zou je jou ervaring mee kunnen nemen naar de burgermaatschappij. Er is echter wel een verschil in cultuur tussen de militaire organisatie en de burgermaatschappij.