Luchtmobiele Brigades en hun kenmerken

afbeelding van P Geertsma

Veel militaire parachutisten over de hele wereld hebben bepaalde overeenkomsten met elkaar. Zo hebben parachutisten bepaalde emblemen die veel op elkaar lijken. De meeste para emblemen hebben vleugels of zijn voorzien van parachutesymbolen. Para’s kunnen deze emblemen verdienen met een aantal sprongen onder moeilijke omstandigheden. Daarnaast worden ook emblemen toegekend na het behalen van de opleiding.

Een ander belangrijk kenmerk van parachutisten zijn de baretten. De baretten van parachutisten zijn meestal rood of roodachtig van kleur. Para’s worden daardoor ook wel ‘Rode Baretten’ genoemd. De rode kleur kan voor verschillende eigenschappen van de luchtmobiele militairen staan. Zo staat de rode kleur voor moed, doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen en teamspirit. De Nederlandse militairen die specifiek tot de para’s behoren zijn de militairen van de Luchtmobiele Brigade. De 11 Luchtmobiele Brigade (AASLT) ‘7 December’ draagt de credo ‘Nec temere nec timide’. Deze Latijnse tekst staat voor: ‘noch roekeloos noch vreesachtig’. Dat is een goede beschrijving van een parachutist. Hij of zij is niet roekeloos maar ook niet bang.

Nederlandse militairen die tot de Luchtmobiele Brigade behoren worden op dit moment op diverse locaties over de wereld ingezet om deel te nemen aan de Nederlandse vertegenwoordiging bij vredesmissies. Hiervoor krijgen de Luchtmobiele militairen een specifieke training naast de algemene training die ze moeten volgen om bij de Luchtmobiele Brigade te komen.

Wanneer je interesse hebt om bij de Luchtmobiele Brigade te gaan solliciteren kun je je aanmelden bij een site van de Koninklijke Landmacht. Wanneer je echter vragen hebt over dit krijgsmachtonderdeel kun je een kijkje nemen op de website www.militair.net. Dit is een site met een forum die niet aan de overheid is gekoppeld en door verschillende militairen en andere geïnteresseerden wordt bezocht.