Kurt von Schleicher na de Eerste Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Kurt von Schleicher werd geboren in Brandenburg op 4 juli 1882. Tijdens zijn leven was hij een belangrijk militair van het Duitse leger. De militaire loopbaan van Kurt von Schleicher was vrij logisch omdat hij de zoon was van een Pruisische officier. Kurt von Schleicher nam in 1900 al dienst in het leger van Duitsland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte hij een behoorlijke carrière. Kurt von Schleicher zou tijdens deze grote oorlog zelf tot de militaire staf gaan behoren van Paul von Hindenburg.

Na de Eerste Wereldoorlog behield Kurt von Schleicher veel invloed. Hij had echter grote afkeer van de nazi’s in tegenstelling tot Franz von Papen. Samen met Gregor Strasser probeerde Kurt von Schleicher tweedracht onder de nazi’s te veroorzaken maar dat mislukte. Mede door de invloed van Franz von Papen werden de nazi’s in de Duitse regering geholpen.

Tijdens de nacht van de lange messen die volgde werd Kurt von Schleicher vermoord samen met zijn vrouw in Berlijn op 30 juni 1934. Alleen hun dochter werd door de brute moordenaars van Heinrich Himmler in leven gelaten.