Koninklijke Luchtmacht als organisatie

afbeelding van P Geertsma

De Koninklijke Luchtmacht is een van de jongste krijgsmachtonderdelen van de Nederlandse Defensie. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat voor de Eerste Wereldoorlog geen gevechten plaatsvonden vanuit de lucht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog veranderde dit en in de Tweede Wereldoorlog bleek het vliegtuig onmisbaar te zijn op een slagveld. Nederland had in de Tweede Wereldoorlog in vergelijking tot andere landen weinig vliegtuigen. Toch beschikte Nederland wel over een luchtmacht. Na de Tweede Wereldoorlog was deze Koninklijke Luchtmacht een effectief middel om de dreiging van het ‘Rode gevaar’ in het Oosten te weerstaan. Natuurlijk kon de Nederlandse Luchtmacht dat niet alleen mar daarvoor waren bongenootschappen gesloten met Westerse landen. Zo was er onder andere het NAVO verbond. Later zouden ook de Verenigde Naties een belangrijk verband vormen waarmee de Nederlandse Luchtmacht taken en missies zou uitvoeren samen met andere bondgenoten.

Vanaf 1991 is de Nederlandse Luchtmacht bezig met het ondersteunen van vredesmissies of crisisbeheersingsoperaties. Deze operaties kunnen overal ter wereld plaatsvinden en zorgen er voor dat de Koninklijke Luchtmacht een flexibele instelling moet hebben en bereid moet zijn om overal ter wereld te worden ingezet. Luchtsteun is namelijk onmisbaar in een crisisgebied. Deze Luchtsteun kan onder andere in de vorm van vuursteun of steun op het gebied van transport geboden worden aan eigen krijgsmachtonderdelen of aan krijgsmachtonderdelen van andere landen.

Niet alleen in het buitenland wordt de Koninklijke Luchtmacht ingezet, ook in eigen land kan ze soms onmisbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bestrijden van rampen of het ondersteunen van de politie. Door al deze taken is de Koninklijke Luchtmacht een organisatie die veel uitdaging kan bieden aan haar personeel dat hoofdzakelijk bestaat uit militairen. Samenwerken is hierbij belangrijk. De piloten kunnen niet zonder het grondpersoneel en zonder de piloten heeft het grondpersoneel ook geen doel.