Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel

afbeelding van Rende van de Kamp

Dit is een opmerkelijk museum. Het opmerkelijke begint al voor de deur, waar gratis geparkeerd kan worden. Verder is het museum zeer goed bereikbaar met de metro, zodat zelfs degenen die met de auto zijn gekomen na hun bezoek makkelijk de stad in kunnen. En ook dat is de moeite waard.
Het museum heeft lange rijen vitrines in zalen met maquettes en vaandels, wapens en uniformen. Zalen vol van in Nederland, en mogelijk ook in België, vergeten veldtochten en oorlogen.
Belgische expedities in Egypte, Portugal, de Mexicaanse Burgeroorlog en natuurlijk het koloniale tijdperk, waar ook België zich niet onbetuigd liet. Vooral de Congo is een interessante periode.
Bij het museum hoort ook een goed gesorteerde boekwinkel, iets wat bij de meeste Nederlandse militaire musea ver te zoeken is. De beheerder van de winkel weet ook waar hij het over heeft. En ook dat laat in Nederlandse musea te wensen over.
Aan de achterkant van dit enorme museum is een documentatiecentrum. Om documenten in te zien moet eigenlijk vooraf een afspraak worden gemaakt. De mensen die hier werken zijn echter zeer vriendelijk en behulpzaam.
Het museum heeft ook zijn eigen website met openingstijden en aanvullende informatie.