Koninginnedag 2010 in Nederland

afbeelding van P Geertsma

Koninginnedag 2010 staat voor de deur. Deze dag staat sinds de tijd van Koningin Juliana in teken van feestelijkheden rond het Koninklijk Huis van Nederland. De Beatrix de koningin van Nederland trekt op Koninginnedag vaak naar verschillende steden en dropen om daar actief deel uit te maken van de viering van Koninginnedag. De dorpen en steden halen alles uit de kast om het de koningin en het publiek zoveel mogelijk naar de zin te maken. Ook Defensie levert vaak een bijdrage aan deze dag. Natuurlijk zorgt de Koninklijke Marechaussee voor de nodige beveiliging in samenwerking met andere geüniformeerde eenheden zoals de politie. Defensie neemt daarnaast ook wel deel aan demonstraties en ceremoniën die aan deze dag verbonden zijn.

Koninginnedag heeft echter sinds 2009 ook een andere kant. Bij veel mensen staan de beelden van de auto die op het publiek inreed nog goed voor ogen. Er vielen doden op een dag die juist feestelijk behoorde te zijn. De feestelijkheden werden afgebroken en terneergeslagen mensen trokken naar huis. De feestvreugde van Koninginnedag 30 april 2009 was bedorven.

Nu staat er echter weer een nieuwe Koninginnedag op het programma. Op 30 april 2010 is het weer zo ver. De beveiligingsdiensten, de politie en de medewerkers van de Nederlandse krijgsmacht die aan de voorbereidingen van Koninginnedag meewerken hebben de belangrijke taak om Koninginnedag nu nog veiliger te maken als voorgaande jaren. Dit is een moeilijke taak want de koningin moet ook contact met het enthousiaste publiek kunnen houden. Wanneer de koningin geheel van het publiek zou worden afgezonderd is Koninginnedag niet meer wat het geweest is.

Hoe Koninginnedag 2010 precies zal verlopen is voor velen nog onbekend. Laten we hopen dat deze dag bovenal gewoon een prettige feestelijke dag mag zijn.