Keuring bij Defensie gaat door ondanks minder werk?

afbeelding van P Geertsma

Op het forum van www.militair.net hebben verschillende forumgebruikers hun verontwaardiging uitgesproken over de militaire keuring van Defensie. Het blijkt dat er nog volop gekeurd wordt terwijl er nauwelijks nog vacatures binnen de Nederlandse krijgsmacht aanwezig zijn. Kandidaten die zowel de psychologische als fysieke testen met goed resultaat hebben afgerond krijgen na afloop van de keuring regelmatig te horen dat ze momenteel nog niet aan de Algemene Militaire Opleiding kunnen deelnemen omdat er geen opleidingsplaatsen aanwezig zijn op dit moment.

Dit heeft natuurlijk veel te maken met de terugloop van de Nederlandse Defensie bij deelname aan grote internationale militaire operaties. Door deze terugloop zijn er ook minder Nederlandse militairen nodig die ingezet kunnen worden om deel te nemen aan deze missies.

Ondanks deze constatering gaat de Nederlandse overheid gewoon door met keuren van nieuwe kandidaten. Dit is in wezen geldverspilling omdat het niet een direct doel dient. Daarnaast zijn keuringen maar beperkt geldig en moeten kandidaten die twee jaar wachten opnieuw gekeurd worden op een aantal onderdelen.

Met het oog op de huidige economische situatie in Nederland is deze situatie niet gewenst. Ook voor de kandidaten die hoopvol deelnemen aan de keuring is deze situatie verre van prettig.