Keizer Wilhelm II van Duitsland was gehandicapt

afbeelding van P Geertsma

De Duitse Keizer Wilhelm de tweede. Werd in Potsdam geboren op 27 januari 1859 hij overleed later in de Nederlandse plaats Doorn op4 juni 1941). Keizer Wilhelm was een afstammeling uit het Huis Hohenzollern. Zijn regeringsperiode was van 1888 tot 1918. Na 1918 was er tot op heden geen nieuwe Duitse Keizer of koning aangesteld. Daarmee was Keizer Wilhelm de laatste koning van Pruisen. Hij was de derde en en tevens de laatste keizer van het Duitse Keizerrijk.

Wilhelm staat bekend om zijn trotse houding en was zeer gesteld op het leger. Zelf had hij niet veel verstand van militaire zaken maar hij zorgde er voor dat hij voldoende bekwame mensen om zich heen had. Keizer Wilhelm liet zich graag in een uniform fotograferen. Daarbij verborg hij vaak zijn linker arm.

Keizer Wilhelm was namelijk gehandicapt aan zijn linker arm. Dit kwam doordat hij was geboren doormiddel van een tangbevalling. Deze bevallingsmethode werd toegepast omdat hij in een stuitligging lag.

Door de tangbevalling werden de zenuwen in zijn linker schouder beschadigd. Zijn linkerarm groeide daardoor niet gelijk met zijn rechter arm en werd steeds zwakker ten opzichte van zijn gezonde arm. De linker arm werd nooit helemaal gezond en bleef altijd kleiner. Buiten het feit dat zijn linker arm kleiner was bezat deze arm ook veel minder kracht en was Wilhelm zo goed als verlamd aan die kant.

Door deze handicap kreeg Wilhelm in zijn jonge jaren een groot minderwaardigheidscomplex . Zijn ouderwetse moeder vond zijn handicap schandelijk en walgelijk. Dat is natuurlijk voor een kind moeilijk te verwerken. Door de handicap dacht zijn moeder ook nog eens dat er meer aan Wilhelm zou mankeren. Zo dacht ze ook dat Wilhem ook psychische problemen had en dat hij niet deugde.

De moeder van Wilhelm was niet bepaald zachtzinnig voor haar zoon en gaf hem een zeer strenge opvoeding. Onder haar bikkelharde regime moest Wilhelm regelmatig fysieke en intellectuele oefeningen doen om zijn handicap te compenseren.

Wilhelm kreeg daarnaast regelmatig zeer stevige massages. Ook werden er verschillende andere methoden geprobeerd om hem tot een gezonde jongen te maken. Zelfs elektroshocktherapie behoorden tot de gehanteerde methoden.

Misschien zorgde de jeugd van Wilhem II er wel voor dat hij later zo'n harde Keizer werd die oorlog niet uit de weg ging?