Kazemattenmuseum beeldt Nederlandse verdediging in de Tweede Wereldoorlog uit

afbeelding van P Geertsma

De maand mei komt steeds dichterbij. Net zoals elk jaar staat het begin van de meimaand in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei is er Dodenherdenking en op 5 mei wordt Bevrijdingsdag gevierd. Hierdoor wordt de herdenking van de Tweede Wereldoorlog ieder jaar weer onder de aandacht gebracht. Toch is een herdenking alleen vaak maar een moment van korte duur. We staan twee minuten stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en daarna gaan we verder met het gewone leven. Voor wie langer stil wil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog zijn er echter tal van mogelijkheden.

Één van deze mogelijkheden is het bezoeken van een Nederlands museum dat gericht is op de strijd van de Nederlandse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Een goed voorbeeld hiervan is het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk. Dit museum is in beheer van de Stichting Kornwerderzand
Kazemattenmuseum en is gevestigd op de Afsluitdijk 5. Dit museum trekt jaarlijks ongeveer twaalfduizend bezoekers. Hieronder vallen veel scholieren die voor geschiedenis een kijkje kunnen nemen hoe de Nederlandse soldaten zich verweerden tegen de Duitsers. Er zijn verschillende doe- activiteiten en een speciaal educatiepakket om het verleden dichterbij de bezoekers te brengen. De collectie van het museum groeit ieder jaar meer omdat er telkens weer nieuwe stukken worden aangedragen door verzamelaars en verenigingen.

Van de 17 kazematten zijn er in totaal 5 open voor publiek.

De 5 grote kazematten bestaan uit een Duitse bunker, een Duits Wachtlokaal, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum. Daarnaast zijn er kazematten die bestaan uit de commandokazemat, de keuken/ luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat. In deze kazematten zijn verschillende gevechtssituaties uitgebeeld met geüniformeerde poppen. Daarnaast zijn er veel uitrustingstukken te zien. Een deel van de collectie bestaat uit authentieke vuurwapens die werden gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Hiermee wil het museum zo goed mogelijk weergeven hoe het leven en het vechten in de kazematten plaatsvond.

Er wordt ook aandacht besteed aan speciale voorvallen en situaties rond de kazematten in de Tweede Wereldoorlog. Zo kun je er veel te weten komen over de Duitse aanval en de Nederlandse verdediging waar ook kanonneerboot Johan Maurits van Nassau aan deelnam. Ook de fatale vlucht van de Lockheed Hudson wordt behandeld.