Kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Kamp Westerbork ligt bij de plaats Hooghalen. Het kamp werd voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt door Nederland als een vluchtelingenkamp voor de Joden die uit Duitsland waren gevlucht voor de nazi’s. Omdat de Nederlandse regering bang was dat de Duitse nazi’s Nederland zouden aanvallen omdat daar steeds meer Joden heen vluchtten, had Nederland op 15 december 1938 haar grens gesloten. Alle Joodse vluchtelingen werden ondergebracht in het Kamp Westerbork. Dit kamp werd in februari 1939 gebouwd op bevel van de Nederlandse regering. Al spoedig kwam ook Nederland met Duitsland in oorlog. De oorzaak hiervan was niet aan Nederland of aan de gevluchte Joden te wijten. De reden waarom de nazi’s Nederland aanvielen lag in het feit dat Adolf Hitler het Duitse rijk steeds verder wilde uitbreiden en Nederland als bufferzone wilde gebruiken tegen het geallieerde Engeland. De Nederlandse neutraliteit werd geschonden en al spoedig was Nederland na 5 dagen oorlog onder de voet gelopen door de nazi’s.

De nazi’s maakten gebruik van het Kamp Westerbork waar al veel Joden bij elkaar waren gebracht. Het kamp kreeg van de Duitsers de naam Polizeiliches Durchgangslager Westerbork. Westerbork was in de Tweede Wereldoorlog eigenlijk een doorgangskamp. Vanuit Kamp Westerbork werden in de periode van 1942 tot 1945 in totaal 107.000 joden en Roma en Sinti naar Duitse concentratiekampen en concentratiekampen in andere landen gedeporteerd. Een aantal van ongeveer 5000 van hen overleefde de oorlog.

Op dit moment is Kamp Westerbork een gedenkteken voor een zwarte pagina in zowel de Nederlandse als Duitse geschiedenis. Jaarlijks trekken vele bezoekers naar het kamp om daar de slachtoffers te herdenken.