Jozef Mengele en de tweelingen in Candido Godoi in Brazilië

afbeelding van P Geertsma

Jozef Mengele was tijdens de Tweede Wereldoorlog een beruchte kamparts. Hij deed in verschillende concentratiekampen gruwelijke experimenten met tweelingen. Hierdoor werd hij een gevreesd en gehaat man. Jozef Mengele werd ook wel de “Engel des Doods” genoemd en deed met name zeer wrede medische experimenten op tweelingen. Deze tweelingen haalde hij tussen de gevangenen van de concentratiekampen weg en zonderde ze af. Veel tweelingen die deelnamen aan de experimenten van Mengele overleefde deze niet of raakten ernstig lichamelijk en psychisch beschadigd. Na de Tweede Wereldoorlog werd de jacht geopend op de moordenaars van het naziregime. Jozef Mengele was één van de personen die gezocht werden. Hij vertrok echter naar Zuid-Amerika. Hij deed zich daar in eerste instantie voor als veearts.

Jozef Mengele in Brazilië
Na onderzoek van verschillende historici is echter aan het licht gekomen dat Josef Mengele ook in Brazilië bezig was met experimenten met tweelingen. De Britse krant The Telegraph wierp een nieuw licht op Mengele zijn aanwezigheid in Zuid-Amerika. The Telegraph baseerde haar informatie op basis van het nieuw verschenen boek Mengele: the Angel of Death in South America. Volgens het boek werden er in een Braziliaans dorpje Candido Godoi na de Tweede Wereldoorlog verhoudingsgewijs veel tweelingen met blond haar en blauwe ogen geboren. Josef Mengele zou dit dorpje meerdere keren hebben bezocht volgens de bewoners. Ze hadden toen echter te horen gekregen dat hij een Duitse veearts was. De Argentijnse historicus Jorge Camarasa heeft in het boek beschreven wat deze ‘veearts’ allemaal heeft gedaan. Tot voor kort was er echter weinig bekend over het leven van Jozef Mengele na de Tweede Wereldoorlog.

Jozef Mengele en de tweelingen in Candido Godoi
Candido Godoi was het dorp waar Mengele regelmatig op bezoek kwam. In eerste instantie deed hij zich voor als veearts maar al spoedig zou hij volgens de bewoners steeds meer vrouwen van het dorp hebben behandeld. De schrijver Candido Godoi kreeg van de bewoners van het dorp te horen dat Dr. Jozef Mengele een ‘gewaardeerd man’ was. Volgens de schrijver zou Mengele ook in Candido Godoi net als in de concentratiekampen bezig zijn geweest met expirimenten met tweelingen. Dit verklaart in ieder geval hoe het komt dat gemiddeld één op de vijf bewoners een tweeling is. Normaalgesproken is dat één op de tachtig. Het is ook bijzonder dat de tweelingen blond haar hebben en blauwe ogen.

Jozef Mengele verantwoordelijk voor de tweelingen in Brazilië?
Camarasa speculeerd in zijn boek dat Mengele een hormonaal medicijn zou hebben voorgeschreven aan veel vrouwen. Door dit medicijn zouden ze gemiddeld vaker zwanger raken van tweelingen. Er zijn naast de studie van Camarasa nog verschillende onderzoeken gedaan die een betrokkenheid van Mengele met een geboortegolf van Tweelingen in Candido Godoi tegen spreken. Onderzoeker Gary Steinman verklaarde op het National Geographic: “Zelfs als Mengele de beschikking had over medicijnen die de ovulatie beïnvloedden, dan zouden die middelen slechts invloed hebben gehad op een enkele generatie”. Volgens de wetenschappers zou de tweelingengolf in Cândido Godói worden veroorzaakt door genetische mutatie of omgevingsfactoren van het geïsoleerde dorpje. De studie heeft de periode van geboortegolf van tweelingen onderzocht en kwam er achter dat deze al begon in de jaren dertig. Dit was nog ver voordat de Nazi-arts Josef Mengele naar Brazilië vluchtte. Ook na de dood van de beruchte kamparts werden er vele tweelingen in Candido Godoi. Vermoedelijk is Jozef Mengele dus niet betrokken geweest bij de geboorte golf van tweelingen in het Braziliaanse dorp Candido Godoi.