Josef Mengele een oorlogsmidadiger die niet werd gestraft

afbeelding van P Geertsma

Josef Mengele is oorlogsmisdadiger die in Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol heeft gespeeld in de agressie tegen Joden en andere slachtoffers van de nazieregering. Mengele werd op 16 maart 1911 geboren in Günzburg hij zou een loopbaan als nazi krijgen. Tijdens de oorlog was hij eerst een SS-soldaat maar doordat hij gewond raakte werd hij overgeplaatst naar het concentratiekamp Auschwits. Daar werd hij al snel een macabere onderzoeker die verschillende sinistere experimenten uitvoerde met gevangenen. Onder andere werden experimenten gedaan met tweelingen. Zijn wreedheid zorgde er voor dat hij het concentratiekamp Auschwitz de naam Engel des Doods kreeg.

Veel gevangen in het kamp waren bang als ze hem zagen. Hij bepaalde wanneer de gevangenen voor hem werden geleid wie moest sterven en wie kon blijven leven. Ook de experimenten die werden uitgevoerd werden door Mengele zelf bepaald. Hij was dus niet alleen schuldig aan het uitvoeren van experimenten hij heeft anderen er ook toe aangezet om de experimenten uit te voeren. Zeer veel mensen zijn door zijn wil proeven om het leven gekomen.

Na de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij naar Brazilië waar hij aan zijn straf probeerde te ontkomen. Dit lukte ook nog en hij kwam uiteindelijk om het leven door een hartinfarct in 1979. Pas in 1992 heeft men de identiteit vastgesteld doormiddel van een DNA-test en wist men zeker dat Mengele was overleden. Ik vraag me echter af waarom Josef Mengele zo lang zijn straf kon ontlopen terwijl de Mossad en vele andere goed georganiseerde diensten hun levenswerk maakte van het vinden van dit soort wrede oorlogsmisdadigers.